Consiliul Concurenţei: Nu am primit nicio sesizare de la instituţiile publice referitoare la posibile înţelegeri ilegale între bănci

Consiliul Concurenţei a anunţat, luni, că nu a primit nicio sesizare de la instituţiile publice referitoare la posibile înţelegeri ilegale între bănci în ceea ce priveşte creditarea companiilor. Reacţia autorităţii vine după atacul lansat, duminică, la adresa băncilor, de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

RomaniaTV.net
17 dec. 2018, 11:19
Consiliul Concurenţei: Nu am primit nicio sesizare de la instituţiile publice referitoare la posibile înţelegeri ilegale între bănci

Liviu Dragnea a lansat, duminică, un atac inclusiv la adresa băncilor din România, pe care le-a acuzat că nu sprijină economia şi ”stabilesc dobânda pe care trebuie să o plătească românul”.

Luni, Consiliul Concurenţei a subliniat că nu a primit nicio sesizare în acest sens.

”Consiliul Concurenţei nu a primit nicio sesizare de la instituţiile publice referitoare la posibile înţelegeri ilegale între bănci în ceea ce priveşte creditarea companiilor”, se arată în comunicat.

Totodată, autoritatea de concurenţă a amintit că are în derulare două investigaţii declanşate din oficiu, pe piaţa serviciilor de leasing operational şi pe piaţa de leasing financiar şi a creditului de consum din România.

”În cadrul investigaţiilor s-au desfăşurat inspecţii inopinate la sediile a 25 de bănci, Instituţii Financiare Non-Bancare (IFN), societăţi de leasing, asociaţii profesionale şi patronale, aceasta acţiune fiind cea mai amplă investigaţie a instituţiei. Rezultatele investigaţiilor vor fi făcute publice, imediat după finalizarea acestora şi luarea unei decizii”, se arată în comunicat.

Autoritatea de concurenţă a reamintit că a făcut recomandări pentru eficientizarea şi creşterea concurenţei în sectorul financiar şi, implicit, pentru scăderea comisioanelor, în contextul finalizării anchetei sectoriale pe piaţa serviciilor bancare de retail.

”Astfel, una dintre recomandări se referă la intensificarea concurenţei odată cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plată (Revised Payment Service Directive), care deschide piaţa către noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost încă preluată în legislaţia naţională, deşi termenul de implementare era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltării companiilor din domeniul fintech îl reprezintă intensificarea concurenţei în sectorul financiar şi scăderea comisioanelor”, se arată în comunicat.