Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” propune retragerea distincţiei lui Tokes VIDEO

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" au decis, miercuri, să propună preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei conferite europarlamentarului Laszlo Tokes, a declarat Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.

20 nov. 2013, 16:01
Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” propune retragerea distincţiei lui Tokes VIDEO

Decizia a fost luată cu cinci voturi „pentru” şi o abţinere, potrivit Mediafax.

Anterior, Tokes a părăsit şedinţa Consiliului în semn de protest faţă de refuzul membrilor de a-i perimite să fie apărat de un avocat.

Tokes şi avocatul său, Kimcses Elod, au ieşit după trei sferturi de oră de la sosire, din clădirea Academiei Române, unde are loc şedinţa Consiliului de onoare.

Europarlamentarul a afirmat că nu a avut de gând să se apere singur, deoarece tot timpul a apreciat că acest proces este unul „umilitor”, intentat împotriva sa cu rea voinţă.

„De fapt, procesul s-a derulat cu mult înainte de această întâlnire, deoarece tot timpul, din vară încoace, se ducea o campanie duşmănoasă împotriva persoanei mele, probabil cu o intenţie a mă isteriza, chiar de a mă exclude din politicul românesc, aripa maghiară. De aceea, am ţinut foarte mult la dreptul meu la apărare, asigurat de Constituţie”, a afirmat Laszlo Tokes.

El a amintit că avocatul său a prezentat Consiliului poziţia oficială a Uniunii Naţionale a Barourilor din România, potrivit căreia europarlamentarul are dreptul la apărare din partea unui avocat în relaţia cu Consiliul de Onoare.

„În ciuda acestuia, dânşii nu au dat loc aceste asistenţe juridice şi au propus un fel de compromis potrivit căruia domnul avocat ar fi putut rămâne în şedinţă, dar n-ar fi avut dreptul să ia cuvântul şi să mă apere în mod practic”, a adăugat acesta.

Întrebat dacă se aştepată ca în şedinţa de miercuri să-i fie retrasă decoraţia, el a răspuns: „Deja nu îmi pasă nici că rămân decorat, nici că să îmi fie retrasă decoraţia, că sunt dezilozionat, că nu pentru aceasta am optat, ca după 24 de ani de la căderea comunismului, să fiu tras la răspundere pentru nişte pretexte şi afirmaţii care nu intră în competenţa dânşilor, ci, pur şi simplu, reprezintă libertatea mea de exprimare”.

Acesta reiterat faptul că declaraţiile pe care le-a făcut la Băile Tuşnad au fost traduse greşit.

„De atunci încoace se duce o campanie duşmănoasă, un fel de proces de intenţie, în care nu doresc să fiu partener răspunzând la întrebările celor nouă sau zece pesedişti, membri ai acestui Consiliu, nu Consiliu de Onoare ci consiliul de partid”, a precizat Laszlo Tokes.

Avocatul lui Tokes a declarat, la plecare, că o eventuală decizie de retragere a decoraţiei europarlamentarului va putea fi atacată în contencios administrativ în condiţiile în care Consiliul de Onoare nu a respectat dreptul acestuia la apărare.

VEZI ŞI Tokes: Vreau să mă apăr cu avocat. Nu am cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei