Decizia în cazul Ordinului „Steaua României” acordat lui Tokes, amânată

 Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" a amânat, vineri, până pe 18 octombrie, luarea unei decizii privind cererea de retragere a distincţiei acordate eurodeputatului Laszlo Tokes.

RomaniaTV.net
11 oct. 2013, 08:42
Decizia în cazul Ordinului „Steaua României” acordat lui Tokes, amânată

Membrii Consiliului au discutat, vineri, subiectul, însă nu au luat o decizie, preferând să amâne o hotărâre până pe 18 octombrie.

Pe 26 septembrie Consiliul a amânat luarea unei decizii în acest caz, după ce Laszlo Tokes nu s-a prezentat la şedinţă. El a fost reprezentat de avocatul său Kincses Elod.

Mircea Geoană, membru al Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional ‘Steaua României’, preciza la acea dată că nu există nicio formă de derogare regulamentară care să permită înlocuirea lui Laszlo Tokes de către o altă persoană.

‘Nu există un avocat care vine să te înlocuiască, nu suntem un complet de judecată, ci un Consiliu de Onoare al unui ordin organizat ca atare’, a spus Geoană.

El a explicat că în situaţia în care Laszlo Tokes nu se va prezenta nici pe 11 octombrie, Consiliul va demara procedura de dezbatere pe fond în absenţa acestuia.

Pe 4 octombrie, Laszlo Tokes s-a declarat nemulţumit de faptul că avocatul său, Kincses Elod, nu a fost audiat de Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional ‘Steaua României’ în şedinţa din 26 septembrie şi a susţinut că nu vrea să asiste la un proces ‘comandă politică’. El a spus că vrea să fie reprezentat de avocat la Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional ‘Steaua României’.

Din Consiliul de Onoare al Ordinului ‘Steaua României’ fac parte deţinători ai acestui ordin, cu grade diferite: acad. Ionel Haiduc – în grad de Mare Cruce (preşedinte), g-ral Constantin Degeratu – în grad de Mare Cruce, Şerban Brădişteanu – în grad de Mare Ofiţer, Costin Georgescu – în grad de Mare Ofiţer, Mircea Geoană – în grad de Comandor, Gabriela Firea – în grad de ofiţer şi Ecaterina Andronescu – în grad de cavaler.