Consiliul de Securitate al ONU, şedinţă de urgenţă pentru a discuta statutul Ierusalimului după decizia lui Trump

Consiliul de Securitate al ONU va avea vineri o şedinţă de urgenţă, la cererea a opt state membre ale organismului, pentru a discuta despre statutul Ierusalimului, după decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, relatează CNN.

07 dec. 2017, 05:18
Consiliul de Securitate al ONU, şedinţă de urgenţă pentru a discuta statutul Ierusalimului după decizia lui Trump

UPDATE: Consiliul de securitate al ONU se va întruni vineri, 8 decembrie, pentru a discuta statutul Ierusalimului

Cererea ca secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să conducă şedinţa Consiiulul de Securitate a fost făcută de Franţa, Bolivia, Egipt, Italia, Senegal, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Uruguay, conform diplomaţilor.


Mai mulţi diplomaţi au precizat că opt state au cerut întrunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate, printre care Franţa, Bolivia, Egipt, Italia, Senegal, Suedia, Marea Britanie şi Uruguay.

„Misiunile Boliviei, Egiptului, Franţei, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii şi Uruguayului cer preşedinţiei nipone a Consiliului de Securitate să organizeze o reuniune de urgenţă a Consiliului înainte de sfârşitul săptămânii”, potrivit unui comunicat emis de misiunea Suediei la ONU.

Această decizie vine în contextul în care preşedintele american, Donald Trump, a anunţat, miercuri seară, că recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, afirmând că decizia constituie „o nouă abordare” în efortul de soluţionare a conflictului israelo-palestinian. Trump a argumentat că în ultimele decenii preşedinţii Statelor Unite au evitat, din diverse raţiuni, să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului.