Consiliul Europei a suspendat Rusia din cauza războiului declanșat în Ucraina

Consiliul Europei a decis, vineri după-amiază, suspendarea apartenenţei Rusiei la structuri ale organizației, din cauza războiului declanşat împotriva Ucrainei.

25 feb. 2022, 18:12
Consiliul Europei a suspendat Rusia din cauza războiului declanșat în Ucraina

Consiliul Europei a decis, vineri după-amiază, suspendarea apartenenţei Rusiei la structuri ale organizaţiei, din cauza războiului declanşat împotriva Ucrainei. În conformitate cu Statutul Consiliului Europei, Comitetul Miniștrilor a decis astăzi să suspende Federația Rusă din drepturile sale de reprezentare în Comitetul Miniștrilor și în Adunarea Parlamentară cu efect imediat ca urmare a atacului armat al Federației Ruse asupra Ucrainei.
Decizia adoptată astăzi înseamnă că Federația Rusă rămâne membru al Consiliului Europei și parte la convențiile relevante ale Consiliului Europei, inclusiv Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Judecătorul ales la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Rusiei rămâne și el membru al Curții, iar cererile introduse împotriva Federației Ruse vor continua să fie examinate și decise de Curte. Suspendarea nu este o măsură definitivă, ci una temporară, lăsând deschise canale de comunicare.

Consiliul Europei este o organizație formată după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a proteja drepturile omului și statul de drept. Consiliul Europei este separat de Uniunea Europeană.

„Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, la inițiativa Ucrainei și Poloniei, a lansat procedura de suspendare a calității de membru al Rusiei la Consiliul Europei. Decizia finală va veni în curând”, a scris Morawiecki pe Twitter.

Potrivit Comisiei Europene, sancţiunile se bazează pe cinci piloni. În primul rând, pachetul include sancţiuni financiare care blochează accesul Rusiei la cele mai importante pieţe de capital.

„Vizăm în prezent 70% din piaţa bancară rusă, dar şi principalele întreprinderi deţinute de stat, inclusiv în domeniul apărării”, potrivit paginii de Facebook a Comisiei Europene în România.

Al doilea pilon principal vizează sectorul energetic, un domeniu economic esenţial care aduce beneficii în special statului rus.

Vladimir Putin, discurs halucinant: Nu permiteţi drogaţilor să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane!
„Interdicţia noastră la export va afecta sectorul petrolier, împiedicând Rusia să îşi modernizeze rafinăriile petroliere”, arată sursa citată.

În al treilea rând, se va interzice integral vânzarea de aeronave, piese de schimb şi echipamente către companiile aeriene ruse.

În al patrulea rând, va fi limitat accesul Rusiei la tehnologii esenţiale.

„Vom împiedica accesul Rusiei la tehnologii importante de care are nevoie pentru a construi un viitor prosper”, potrivit CE.

Rusia e dispusă să negocieze. Putin trimite o delegație în Belarus. Zelenski vrea să discute în Polonia termenii păcii
„În fine, acţionăm în domeniul vizelor. Diplomaţii şi grupurile asociate, precum şi oamenii de afaceri nu vor mai avea acces privilegiat în Uniunea Europeană”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE se pregăteşte să îngheţe activele lui Vladimir Putin şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în cadrul pachetului de sancţiuni care urmează să fie adoptat vineri, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune, citate de Financial Times.