Consiliul JAI a acceptat condiţiile puse de unele state pentru cotele obligatorii de refugiaţi

Miniștrii europeni de interne, reuniți joi la Luxemburg în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), s-au angajat să accelereze procesul de repatriere a refugiaților care nu pot primi azil în Uniunea Europeană și să consolideze protecția frontierelor externe ale blocului comunitar, acestea fiind și condițiile puse anterior de unele state pentru a accepta cotele obligatorii de refugiați
Romania TV
08 oct. 2015, 19:12
Consiliul JAI a acceptat condiţiile puse de unele state pentru cotele obligatorii de refugiaţi

Principalul criteriu de triere a refugiaţilor care pot primi azil de cei care trebuie expulzaţi va fi ţara de origine.

Concret, imigranţii veniți din țări unde există conflicte armate de amploare ori regimuri represive, cum ar fi Siria sau Eritreea, sunt considerați eligibili pentru statutul de refugiat, iar ceilalţi vor fi considerați imigranți economici. „Cei care nu au nevoie de protecție internațională trebuie să se întoarcă în țările lor de origine”, a declarat după reuniune Jean Asselborn, ministrul de interne al Luxemburgului, țară ce deține președinția Consiliului European.

Cei 28 de miniștri au stabilit de asemenea că se poate folosi și detenția ‘ca măsură de ultimă instanță’.

Acest Consiliu JAI s-a desfășurat cu o zi înaintea începerii implementării controversatului plan al redistribuirii refugiaților prin cote obligatorii între statele UE, un prim grup de 20 de refugiați eritreeni urmând să fie transferați vineri din Italia în Suedia. Ministrul Asselborn a recunoscut că unele state au acceptat condiționat aceste cote obligatorii, ele cerând aplicarea efectivă a politicii de repatriere a imigranților economici și consolidarea protecției frontierelor externe ale UE.

Reversul medaliei

Comisarul european responsabil cu imigrația, grecul Dimitris Avramopoulos, a atras atenţia asupra unui alt aspect al crizei imigranţilor şi asupra reversului deciziei de a se intensifica repatrierea imigranților economici, cum ar fi majoritatea africanilor sau pakistanezii, care au venit în Europa motivați doar de dorința de a găsi un trai mai bun.

Rămâne de văzut în ce măsură se va reuși aplicarea efectivă a acestei decizii, având în vedere că anul trecut numai 39% dintre imigranții ilegali care au fost înștiințați că trebuie să părăsească Europa chiar au făcut acest lucru.

De asemenea, la acest Consiliu JAI s-a convenit să se recurgă la o ‘combinație echilibrată de presiuni și stimulente’ față de statele de origine și de tranzit ale imigranților pentru a le determina să coopereze în acțiunile de repatriere. Această chestiune va domina agenda summitului ce va reuni șefii de stat europeni și africani, pe 11 și 12 noiembrie în Malta. Un exemplu în cadrul unei asemenea politici ar fi condiționarea ajutorului pentru dezvoltare de primirea imigranților repatriați.

Măsuri pentru controlul frontierelor UE

Miniștrii europeni de interne și-au reafirmat voința de a lua măsuri pentru preluarea controlului frontierelor externe ale UE, care în prezent sunt traversate cu ușurință de refugiați. ‘Dacă nu reușim să eficientizăm controlul frontierelor externe, există un risc enorm ca spațiul Schengen să nu supraviețuiească’, a avertizat Jean Asselborn.

Ministrului francez de interne, Bernard Cazeneuve, a propus crearea unui corp de protecție a frontierelor externe ale UE, care să fie desfășurat în zonele cu o presiune migratorie semnificativă. Iniţiativa sa nu a fost, însă, agreată de toți omologii săi europeni, deși un proiect de acest fel a fost prezentat anterior și de Comisia Europeană.

Ei au convenit în schimb să consolideze Agenția europeană pentru supravegherea frontierelor (Frontex), organism care a cerut săptămâna aceasta statelor blocului comunitar să contribuie la sporirea efectivelor sale cu încă 775 de membri, un răspuns fiind așteptat la summitul european din perioada 15-16 octombrie.

Comisarul Avramopoulos a declarat că la acest Consiliu JAI a asistat la o dezbatere foarte interesantă pe tema privind gestiunea frontierelor externe trebuie să fie o responsabilitate națională sau una comună a întregii Uniuni Europene, el asigurând că va ține cont de opiniile exprimate în elaborarea unei propuneri pe care o va prezenta către sfârșitul anului.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african