Consiliul JAI a acceptat condiţiile puse de unele state pentru cotele obligatorii de refugiaţi

Miniștrii europeni de interne, reuniți joi la Luxemburg în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), s-au angajat să accelereze procesul de repatriere a refugiaților care nu pot primi azil în Uniunea Europeană și să consolideze protecția frontierelor externe ale blocului comunitar, acestea fiind și condițiile puse anterior de unele state pentru a accepta cotele obligatorii de refugiați
Romania TV
08 oct. 2015, 19:12
Consiliul JAI a acceptat condiţiile puse de unele state pentru cotele obligatorii de refugiaţi

Principalul criteriu de triere a refugiaţilor care pot primi azil de cei care trebuie expulzaţi va fi ţara de origine.

Concret, imigranţii veniți din țări unde există conflicte armate de amploare ori regimuri represive, cum ar fi Siria sau Eritreea, sunt considerați eligibili pentru statutul de refugiat, iar ceilalţi vor fi considerați imigranți economici. „Cei care nu au nevoie de protecție internațională trebuie să se întoarcă în țările lor de origine”, a declarat după reuniune Jean Asselborn, ministrul de interne al Luxemburgului, țară ce deține președinția Consiliului European.

Cei 28 de miniștri au stabilit de asemenea că se poate folosi și detenția ‘ca măsură de ultimă instanță’.

Acest Consiliu JAI s-a desfășurat cu o zi înaintea începerii implementării controversatului plan al redistribuirii refugiaților prin cote obligatorii între statele UE, un prim grup de 20 de refugiați eritreeni urmând să fie transferați vineri din Italia în Suedia. Ministrul Asselborn a recunoscut că unele state au acceptat condiționat aceste cote obligatorii, ele cerând aplicarea efectivă a politicii de repatriere a imigranților economici și consolidarea protecției frontierelor externe ale UE.

Reversul medaliei

Comisarul european responsabil cu imigrația, grecul Dimitris Avramopoulos, a atras atenţia asupra unui alt aspect al crizei imigranţilor şi asupra reversului deciziei de a se intensifica repatrierea imigranților economici, cum ar fi majoritatea africanilor sau pakistanezii, care au venit în Europa motivați doar de dorința de a găsi un trai mai bun.

Rămâne de văzut în ce măsură se va reuși aplicarea efectivă a acestei decizii, având în vedere că anul trecut numai 39% dintre imigranții ilegali care au fost înștiințați că trebuie să părăsească Europa chiar au făcut acest lucru.

De asemenea, la acest Consiliu JAI s-a convenit să se recurgă la o ‘combinație echilibrată de presiuni și stimulente’ față de statele de origine și de tranzit ale imigranților pentru a le determina să coopereze în acțiunile de repatriere. Această chestiune va domina agenda summitului ce va reuni șefii de stat europeni și africani, pe 11 și 12 noiembrie în Malta. Un exemplu în cadrul unei asemenea politici ar fi condiționarea ajutorului pentru dezvoltare de primirea imigranților repatriați.

Măsuri pentru controlul frontierelor UE

Miniștrii europeni de interne și-au reafirmat voința de a lua măsuri pentru preluarea controlului frontierelor externe ale UE, care în prezent sunt traversate cu ușurință de refugiați. ‘Dacă nu reușim să eficientizăm controlul frontierelor externe, există un risc enorm ca spațiul Schengen să nu supraviețuiească’, a avertizat Jean Asselborn.

Ministrului francez de interne, Bernard Cazeneuve, a propus crearea unui corp de protecție a frontierelor externe ale UE, care să fie desfășurat în zonele cu o presiune migratorie semnificativă. Iniţiativa sa nu a fost, însă, agreată de toți omologii săi europeni, deși un proiect de acest fel a fost prezentat anterior și de Comisia Europeană.

Ei au convenit în schimb să consolideze Agenția europeană pentru supravegherea frontierelor (Frontex), organism care a cerut săptămâna aceasta statelor blocului comunitar să contribuie la sporirea efectivelor sale cu încă 775 de membri, un răspuns fiind așteptat la summitul european din perioada 15-16 octombrie.

Comisarul Avramopoulos a declarat că la acest Consiliu JAI a asistat la o dezbatere foarte interesantă pe tema privind gestiunea frontierelor externe trebuie să fie o responsabilitate națională sau una comună a întregii Uniuni Europene, el asigurând că va ține cont de opiniile exprimate în elaborarea unei propuneri pe care o va prezenta către sfârșitul anului.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Călin Georgescu, conducătorul din umbră al României! Planul nu mai poate fi oprit
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nimeni nu poate mânca acești ardei. Sunt devastatori
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…