Consiliul Legislativ, record naţional: şefii durează veşnic, nu există durată a mandatului şi nici procedură de revocare

Publicat: Luni, 10 Februarie 2020 19:59 // Actualizat: Luni, 10 Februarie 2020 20:44 // Sursa: romaniatv.net

De exemplu, preşedintele Consiliului Legislativ a fost numit în 2001, ceea ce înseamnă că este în funcţie de 19 ani, informează g4media.ro.

Consiliul Legislativ (CL) este singura instituție din România ai cărei șefi – președintele și președinții de secții – sunt numiți în funcție pe viață. În legea de funcționare a instituției nu este prevăzută o durată a mandatului acestora și nici nu există o procedură de revocare din funcție.

De altfel, președintele Consiliului Legislativ, Dragoș Iliescu, a fost numit în funcție în urmă cu 19 ani, în 2001, de Parlamentul dominat de PSD-ul condus de Adrian Năstase, în urma alegerilor din 2000.

Legea de funcționare a Consiliului Legislativ este Legea 73 din 1993 şi prevede doar procedura de numire în funcție a conducerii instituției.

Potrivit articolului 9 alineatul (2) al actului normativ, "Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite. Aceştia îşi exercită atribuţiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin. (3) în faţa preşedinţilor celor două Camere".

Legea mai prevede că ”funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ, de preşedinte de secţie, de consilier şi de expert sunt incompatibile cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior”.

”Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, de preşedinte de secţie, de consilier sau de expert încetează prin demisie, în caz de încălcare a prevederilor art. 20, de pierdere a drepturilor electorale, în situaţia condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni sau, după caz, în alte situaţii prevăzute de lege”, se mai arată în legea de funcționare a CL, la articolul 21.

Contrar legilor de funcționare a celorlalte instituții din România, actul normativ care vizează Consiliul Legislativ nu prevede nici cât este durata mandatului și nici o procedură de revocare a șefilor CL.

Singura persoană din conducerea Consiliului Legislativ care are CV-ul publicat pe site este secretarul general al instituţiei. Despre ceilalți șefi ai CL nu se știe aproape nimic.

Consiliul Legislativ a ajuns recent în atenția publică pe fondul controversei adoptării de către Guvernul Orban, săptămâna trecută, a celor 25 de ordonanțe de urgență. Dintre acestea, doar trei au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare, restul fiind blocate deoarece Consiliul Legislativ nu a emis avizele obligatorii.

Potrivit unei note transmise Guvernului, CL susține că o parte din ordonanțele de urgență adoptate marțea trecută, au ajuns pe masa sa a doua zi, miercuri, când guvernul a fost demis prin moțiune și atrage atenția că un guvern demis nu poate adopta ordonanțe de urgență.

Pe de altă parte, liberalii, prin vocea secretarului general al guvernului, Antonel Tănase, spun că au transmis ordonanțele de urgență la Consiliul Legislativ înainte de adoptarea moțiunii de cenzură în Parlament.

Citeşte şi: Ludovic Orban, anunţ de ultimă oră. OUG-urile adoptate în ultima şedinţă de Guvern vor fi trimise spre Monitorul Oficial

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Consiliul Legislativ Dragoş Iliescu legea de funcţionare
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8741
RON
28 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H