Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat proiectul burselor pentru elevi, cu amendamentele PSD şi PNL care măresc sumele propuse iniţial

Consiliul Local Sector 1 a aprobat, in sedinta de joi, un proiect privind bursele pentru elevi, dupa modificarea sa prin amendamente aduse de PNL si PSD.

22 iul. 2021, 12:18
Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat proiectul burselor pentru elevi, cu amendamentele PSD şi PNL care măresc sumele propuse iniţial

Proiectul privind bursele pentru elevi a fost adoptat în Consiliul Local al Sectorului 1 cu 17 voturi pentru si opt abtineri.

Amendamentul grupului PSD a fost la un articol din proiect care prevedea cuantumul unei burse sociale, diferentiat, in functie de temeiul acordarii, sumele trecute fiind de 300 lei/luna/elev, 150 lei/luna/elev si de 300 lei/elev in cazul celei de ajutor social ocazional. Potrivit amendamentului PSD, adoptat de Consiliul Local, cuantumul unei burse de ajutor social este de 350 lei/luna/elev, potrivit Ziare.com.

Amendamentul grupului PNL s-a aplicat unui articol care stipula un cuantum de 600 de lei/luna/elev al unei burse de performanta. Conform amendamentului PNL, adoptat in Consiliul Local, cuantumul burselor de performanta este urmatorul:

– burse de performanta pentru elevii care obtin rezultate la olimpiadele si concursurile nationale: pentru cei clasati pe locul I – 1.000 de lei/olimpic/luna, locul II – 800 de lei/olimpic/luna, locul III – 600 de lei/olimpic/luna;

– burse de performanta pentru cei care se califica la loturile de pregatire organizate de Ministerul Educatiei – 600 lei/luna/elev;

– burse de performanta pentru elevii care au obtinut rezultate la etapele nationale ale concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv – locul I – 700 de lei, locul II – 650 de lei, locul III- 600 de lei.

Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat creşterea burselor, după amendamente depuse de PSD şi PNL

De asemenea, amendamentul PNL a vizat si cuantumul burselor de merit, acestea devenind:

– pentru elevii care au obtinut media intre 8,50 – 8,99 – 200 lei/luna/elev;
– pentru elevii care au obtinut media intre 9,00 – 9,49 – 300 lei/luna/elev;
– pentru elevii care au obtinut media intre 9,50 – 9,99 – 400 lei/luna/elev;
– pentru elevii care au obtinut media 10 – 500 lei/luna/elev;

– pentru elevii care obtinut la etapele judetene ale olimpiadelor si concursurilor organizate de Ministerul Educatiei locul I – 400 de lei, locul II – 350 de lei, locul III – 300 de lei;
– pentru elevii care obtinut la etapele judetene ale competitiilor, concursurilor cultural-artistice locul I – 400 de lei, locul II – 350, locul III – 300 de lei.

Hotararea prevede ca valoarea bursei de studiu pentru semestrul I al anului scolar 2020-2021 este de 300 de lei/luna/elev. Inainte de a se trece la vot si a se adopta amendamentele, consilierul local PNL Dan-Nicolae Podaru a declarat ca prevederi din proiectul de hotarare incalca Ordonanta 137/31 august 2000.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a afirmat ca sistemul actual are doua defecte majore: privilegiaza cateva licee, unde toti elevii au burse, pe cand doar 10% dintre elevii altor unitati de invatamant iau burse.

Citeşte şi: Contractul individual de muncă a fost modificat. Care sunt noile obligaţii ale angajatorilor