Consiliul Naţional al Elevilor solicită demararea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori

Consiliul Național al Elevilor solicită demararea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori ai unităților de învățământ preuniversitar.

22 aug. 2016, 09:57
Consiliul Naţional al Elevilor solicită demararea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori

Consiliul Național al Elevilor susţine că numai prin demararea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori se elimină interesele tendențioase și numirile prin detașare în interesul învățământului.

„Acestea au ca fond culoarea partidului din care cadrul didactic face parte. Astfel, nu se încurajează meritocrația, iar această practică nu poate fi nicidecum ‘în interesul învățământului’. Candidații pentru funcția de director trebuie să dețină competențe administrative, manageriale și să dea dovadă de integritate. Asumarea unei viziuni verosimile despre educație trebuie să fie aferentă secolului XXI. Salutăm, pe această cale, poziția Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, domnul prof. univ. dr. Mircea Dumitru referitoare la această problemă, transmisă prin intermediul paginii sale de Facebook”, se precizează într-un comunicat al Consiliul Național al Elevilor.

„Este revoltător să auzim în continuare de cazuri de numiri ale directorilor pe criterii indoielnice, subiective care vizează cu totul alte interese decât cele care ar trebui să guverneze educația în mod normal. Nu putem vorbi despre reformă, atâta timp cât în continuare politicul are o influență nefastă în școlile din România, transparența și integritatea conducerii unităților de învățământ fiind contestabilă. Solicităm de urgență implementarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori, având speranță ca într-un final obiectivismul și valorile democratice și etice vor sta la baza leadershipului școlilor din România”, a declarat Vlad Ștefan, Președintele Consiliului Național al Elevilor.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat că a primit mai multe sesizări privind unele numiri prin detaşasare care au fost făcute în unele instituţii de învăţământ şi a precizat că nu va ezita să trimită Corpul de Control să verifice modul în care se fac numirile directorilor în şcoli.

„Am primit în ultimele zile mai multe sesizări referitoare la modul în care, în unele judeţe, se petrec numirile prin detaşare ale directorilor de şcoli. Atrag atenţia tuturor inspectorilor şcolari generali că numirile directorilor trebuie să ţină seama exclusiv de competenţele şi de integritatea persoanelor în cauză”, a scris ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, pe pagina sa de Facbook.

AVERTISMENTUL ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, pentru şcolile din România