Consiliul Naţional de Etică: Ponta NU a plagiat

Publicat: Joi, 19 Iulie 2012 16:21 // Actualizat: Joi, 19 Iulie 2012 18:01 // Sursa: RTV.net

Potrivit România TV, verdictul Consiliului Naţional de Etică îi este favorabil lui Victor Ponta, membrii săi hotărând că lucrarea este originală şi că nu este vorba de un plagiat.

Foto: România TV

Decizia Consiliului a fost adoptată în urma unui raport al comisiei tehnice, alcătuită din trei experţi în ştiinţe juridice. Conform acestui raport, teza de doctorat a primului-ministru este una originală, deşi există deficienţe în ceea ce priveşte trimiterile la notele bibliografice.

Pe 29 iunie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, a anunţat Marius Andruh, preşedintele Consiliului. Forul propune Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

"Nu trebuie să fii specialist în drept ca să depistezi că în lucrarea lui Victor Ponta au fost luate texte fără a fi menţionate sursele. Am solicitat Facultăţii de Drept de la Universitatea Bucureşti o copie conformă cu originalul a tezei de doctorat.  Am împrumutat de la Biblioteca Centrală Universitară şi cărţile sursă pentru teza de doctorat. Am analizat pagină cu pagină lucrarea, iar 85 de pagini din cele 307 care reprezintă partea propriu-zisă de doctorat, au fost copiate fără indicarea sursei. Teza de doctorat trebuia să cuprindă o bibilografie clară la final de capitol sau la finalul lucrării. Bibliografia selectivă nu este indicată pentru o teză de doctorat. Din cele 39 de referite la bibliografie, lipsea cartea profesorului Vasile Creţu, din care au fost descoperite aproximativ 40 de pagini, fără a fi menţiona sursa. Activitatea Consiliului trebuie să fie înţeleasă şi disociată de orice implicare politică a oricăruia dintre noi", a mai spus Marius Andruh.

Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21.

În urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

În schimb, Ministerul a afirmat că doar Consiliul Naţional de Etică este abilitat să cerceteze cazul. Potrivit unui comunicat de presă al MECTS, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) este un organism consultativ, la nivel naţional, alcătuit pe criterii de prestigiu profesional şi moral din care pot face parte cadre didactice şi cercetători, având cel puţin titlul de conferenţiar sau de cercetător ştiinţific II ori titluri echivalente obţinute în străinătate, potrivit articolului 217, alineatul 1 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Normele de bună conduită, abaterile de la aceste norme (inclusiv fapta de plagiat), procedura de analiză, precum şi sancţiunile pentru nerespectarea acestora sunt prevăzute de Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, cu modificările şi completările ulterioare.

"În concluzie, «faptele de plagiat» sunt abateri disciplinare conform Legii nr. 1/2011, Consiliul Naţional de Etică fiind singurul organism abilitat să le constate şi să stabilească sancţiunile pe care ulterior le pun în aplicare, după caz, MECTS, CNATDCU, ANCS etc.", se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

 

loading...
15 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
acuzatii de plagiat Consiliul Naţional de Etică Victor Ponta plagiat
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 iul 09:03
Răspunde | Votează email 2 email
nelutiu
Nici la Revoluţie nu au fost împuşcaţi, recunoaştem asta şi după douăzeci şi doi de ani!
20 iul 01:32
Răspunde | Votează email 2 email
DETINUTU
==PAI CUM SA SPUNA EI PONTA A PLAGIAT....CAND SI EI LA RANDU LOR SUNT IN ACEEASI OALA. CU DIPLOME CUMPARATE DE LA MARICA SI ABRAMBURICA..AUZI TU !!!!!!!- CICA ,,COMISIA DE ETICA A UNIVERSITATII''' MAMA ,CE MINTI LUMINATE.
20 iul 00:09
Răspunde | Votează email 2 email
All
Rusine comisiei, Comunistilor va este frica? Nu iese ma PONTA, va e frica aaa.Nu are bou asta sanse sa ne distruga mai mult ca ILIESCU
19 iul 21:39
Răspunde | Votează email 0 email
Johann Gaust
O INTREBARE DE CE STRIBLEA NU DA IN USL FINDCA A PRIMIT APARTAMET DE LA USL ; SORIN OPRESCU !!! SI FAM CU 6 copii NU AU PRIMIT NICI UN APARTAMENT !!! OARE DE CE E MAFIA ASA DE MARE ????????????????????????????????
19 iul 21:34
Răspunde | Votează email 3 email
Johann Gaust
PONTA A PLAGIAT E UN MÜNCHHAUSEN LA PLAGIAT SI PE DAN DIACONESCU SI PP-DD SI STRIBLEA SI DRAGOTAEASCA TINE CU PONTA UN MOTIV CA PATRONUL RTV AI FACE CADOURI LA DUBAI SI LA VIENA MONTE CARLO !!! STRIBLEA PRIMESTE APARTAMENT DE LA OPRESCU
19 iul 21:21
... In urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educatiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta. Continuare RTV.NET Consiliul National de Etica: Ponta NU a plagiat Cleaning.Alpinism utilitar.Detergenti.Aer conditionat. Aer...
19 iul 20:05
Răspunde | Votează email 2 email
Ghici
rusine comunistilor..pt.putere ati face orice,iesiti in strada Romani nu ma-i asteptati 1kg de zahar,un mic,o bere,pt.a va vinde drepturile si democratia...
19 iul 18:53
Răspunde | Votează email -1 email
Maria Fedeles
ai pus ponta oamenii tai sa te acopere ar trebui sa fie facuta o comisie de afara sa dea verdictul bun numai asa se mai poate ar trebuii sa ne suspende din europa si acei pensionari care va voreaza sa numai primeasca pensiile
19 iul 18:48
Răspunde | Votează email 2 email
ionut
L-ati acoperit si pa asta,nu ve este rusine comunistilor,rusine celor care va voteaza!!!
19 iul 18:46
Răspunde | Votează email 1 email
Pon Ta Jung Xero Xe
am facut la Grajdani de nici eu nu mai stiu..., i-am incurcat si eu...

am copiat ca boul, stiu si copilasii..., mi-a zis si CTP-ul ca sunt escroc si plagiator ordinar. ah...

numai tovaraseii mei ce i-am platit in sediul guvernului Dragoteasca si Striblea zic ca nu am plagiat, meseriasi, la cat banet le-am dat, latra orice, ha,ha,ha!

oricum, sunteti penibili: nu imi dau demisia decat "in fata marii adunari nationale". post-"executia" din 29 iulie: cum zice sondajul nostru real de la Hrebe (nu IMAS Alinut Teodorescu-PSD sau Avangade-Pieleanu ce e-n sediul din Kisselef la noi zi de zi sa "sondeze" pt rtv si Antena 3, ca sa manipuleze "poporu'..."!!!), or sa fie la vot 30% (inclusiv ce mai preconizam sa furam la 11 noapteea!!!), 44% zic din astia ca da, 38% ca nu, 18% nu s-au decis inca.

deci, am imbulinat-o, nu ne iese lovitura de stat, of,of,mai,mai !!!
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.7790
RON
27 Jan
noapte -1 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H