Consiliul Naţional Secuiesc anunţă un nou miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, în 18 noiembrie

Un nou miting pentru autonomia Ținutului Secuiesc va fi organizat în 18 noiembrie la Sfântu Gheorghe, anunță președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs. Ziua în care va avea loc mitingul nu are legătură cu sărbătorirea Centenarului, spune șeful CNS.

RomaniaTV.net
29 aug. 2018, 11:24
Consiliul Naţional Secuiesc anunţă un nou miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, în 18 noiembrie

Președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat, miercuri, că un miting pentru autonomia Ținutului Secuiesc se va organiza în 18 noiembrie la Sfântu Gheorghe, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Consiliului Național Secuiesc, data neavând legătură cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

”Nu m-am gândit câți vor veni. Depinde în ce măsură reușim să mobilizăm populația din Sfântu Gheorghe, Covasna, împrejurimi, dar vor veni și din Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, din întreg Ținut Secuiesc. În orice caz, sunt optimist în sensul că adunările publice organizate de noi sunt cele mai numeroase dintre adunările publice organizate de maghiarii din România”, a spus Izsak Balazs.

Întrebat dacă din punctul său de vedere obținerea autonomiei este posibilă, Izsak Balazs a răspuns că doar dacă România va fi un stat de drept.

”În situația în care în România, autoritățile publice duc o luptă între ele, netransparentă, pentru putere, care este absolut în afara Constituției, atunci este o situație confuză, netransparentă, în această situație nimic nu mai are șansă. Noi dorim ca România să devină, din nou, stat de drept și să știm cu toții care este locul constituțional al DNA, al SRI, până unde se extinde competența și unde se termină, despre care nu se discută. În opinia publică este o luptă pro sau contra guvernului, pro sau contra președintelui, dar nu se pune problema clară și limpede care sunt condițiile constituționale de funcționare pentru aceste instituții”, a spus Izsak Balazs, conform Hotnews.ro.

El a adăugat că într-un stat de drept pluralismul politic este reprezentat în Parlament și nu de lupta între instituțiile statului.

”Nu se poate să fie Președinția de o culoare politică și să fie Guvernul de altă culoare politică. Nu se poate ca instituții ale statului de drept să ducă lupte politice unul împotriva celuilalt. Asta nu se întâmplă într-un stat de drept. Dacă vă întreb ce culoare politică are cutare instituție de putere publică din România, puteți să spuneți (…) Noi când spunem că vrem autonomie vrem ca toate drepturile secuimii să fie dirijate de legi și nu de înțelegeri în spatele culiselor. Mă surprinde foarte mult că sunt politicieni români, cetățeni români care nu observă că suntem cei mai loiali față de statul român. Vrem să introducem și să înlocuim înțelegerile din spatele culiselor prin legi”, a conchis Izsak Balazs.

De asemenea, într-un comunicat de presă trimis de Consiliul Național Secuiesc, se precizează că secuii nu renunță la lupta pentru autonomie, iar dacă România nu va fi un stat democratic nu va prinde 200 de ani existență.

”Secuimea solicită ordine constituţională şi stat de drept, iar în interiorul acestora, autonomie teritorială. Autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este o condiţie prealabilă pentru reconcilierea româno-maghiară şi o condiţie prealabilă pentru stabilitatea în regiune. Să exprimăm acest mesaj la Sfântu Gheorghe, la 18 noiembrie 2018”, se arată în comunicatul CNS.

În martie, CNS anunța organizarea, la Târgu Mureş, a unui miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, spunând că așteaptă prezența a 40.000 de persoane. La manifestare s-au adunat însă doar aproximativ 2.500 de persoane.


loading...