Consiliul NATO-Rusia se va reuni pe data de 13 iulie, la doar câteva zile după summitul NATO

O nouă reuniune a Consiliului NATO-Rusia urmează să aibă loc la Bruxelles pe data de 13 iulie, într-o încercare de a detensiona situaţia din Europa, la doar câteva zile după summitul NATO de la Varşovia din 8-9 iulie, notează agenţia de ştiri Reuters.

07 iul. 2016, 08:07
Consiliul NATO-Rusia se va reuni pe data de 13 iulie, la doar câteva zile după summitul NATO

După o pauză de aproape doi ani, relaţiile între cele două părţi fiind practic îngheţate, prima întrunire a consiliului pe acest an avut loc în luna aprilie, dar discuţiile au evidenţiat „dezacorduri profunde” în ceea ce priveşte Ucraina şi alte probleme.

Reuniunea din luna iulie va avea loc la doar câteva zile după summitul NATO de la Varşovia, unde Alianţa Nord-Atlantică ar urma să anunţe introducerea de noi măsuri de descurajare împotriva a ceea ce consideră ca fiind agresiunea rusă în Ucraina, scrie mediafax.

Ambasadorul Rusiei la NATO a declarat că, în cadrul discuţiilor, Moscova se va concentra asupra deciziilor luate la summitul de la Varşovia, reiterând că în opinia sa, întărirea capacităţii militare a Alianţei Nord-Atlantice constituie un factor de risc la adresa păcii în Europa Centrală.

„Accentul se va pune în principal pe securitatea militară în urma deciziilor care urmează să fie luate la summitul NATO de la Varşovia”, a declarat ambasadorul rus Alexander Grushko. „Sperăm că vom avea parte de un dialog sincer şi serios asupra problemelor legate de intensificarea activităţilor NATO în zonele de la frontiera cu Rusia şi impactul acestora asupra securităţii şi stabilităţii în Europa”, a adăugat oficialul rus.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „Discuţiile se vor axa pe criza din Ucraina, precum şi pe necesitatea de a pune în aplicare, în totalitate, prevederile Acordului de la Minsk.”

„Vom studia, de asemenea, şi activităţile militare, cu un accent deosebit pe transparenţă şi reducerea riscurilor, precum şi situaţia de securitate din Afganistan”, a mai spus oficialul NATO.