Consiliul pentru IMM: Creşterea salariului minim este necesară, dar va falimenta unele firme mici

Publicat: Marţi, 15 Ianuarie 2013 13:13 // Actualizat: Marţi, 15 Ianuarie 2013 13:13 // Sursa: RTV.net

Reprezentanţii întreprinzătorilor mici şi mijlocii susţin majorarea salariului minim la 800 de lei, dar atenţionează că din anul 2000 până în prezent creşterile salariale nu au fost corelate cu productivitatea muncii, ducând la adâncirea inflaţiei şi scăderea competitivităţii firmelor.

Foto: bistritaonline.ro

"Suntem de acord cu majorarea salariului minim de la 700 de lei la 800 lei din considerente sociale. E foarte clar că veniturile foarte mici nu fac posibilă o viaţă decentă, iar această majorare va îmbunătăţi climatul de muncă. Atragem însă atenţia ca orice creştere să fie corelată cu productivitatea muncii. În România creşterea salariului minim a fost facută peste nivelul de creştere a productivităţii, din 2000 încoace. Trebuie luate măsuri de corelare între cei doi indicatori, altfel se generează inflaţie, iar unele firme vor avea probleme cu suprevieţuirea şi cu exporturile pentru că scade competitivitatea", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

El a arătat că măsura va afecta negativ microîntreprinderile, cărora le va fi greu să susţină această creştere, fiind cele mai necompetitive din economie, dar şi unele sectoare ale administraţiei. "Câteva mii de firme nu vor rezista la această creştere, iar acestea fie se vor duce în faliment, fie se duc pe piaţa neagră", a spus Nicolescu.

Citeşte şi AVANTAJE şi DEZAVANTAJE ale majorării salariului minim: VENITURI puţin mai mari, AMENZI MAI MARI

El a comentat şi măsura anunţată luni de premierul Victor Ponta privind punerea în aplicare a unui proiect-pilot pentru reducerea TVA la alimentele de bază, în 2013 existând propunerea pentru reducerea taxei în cazul pâinii, dar care să nu se aplice unor produse de panificaţie precum cozonacul.

"Orice măsură de anvergură trebuie precedată de o acţiune pilot. Măsura este foarte bună, dar pilotul trebuie să fie reprezentativ, să aibă eşantion reprezentativ", a spus Nicolescu.

Potrivit acestuia, măsura va fi benefică dacă va determina preţuri mai mici şi implicit creşterea consumului.

El a atras atenţia că doar reducerea TVA nu va fi de ajuns pentru a duce la diminuarea evaziunii, fiind necesare măsuri suplimentare care să susţină acest fenomen. Printre acestea se numără penalizarea comercianţilor şi a consumatorilor care nu eliberează, respectiv care nu solicită bon fiscal şi realizarea unei tombole naţionale pentru cei care vin cu bonurile fiscale.

Pentru 2013, Guvernul vizează o creştere a salariului minim la 800 de lei, iar sindicaliştii susţin necesitatea majorării acestuia la 850 de lei.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
15 ian 17:59
Răspunde | Votează email 1 email
Patron
Cine i-a pus pe astia din Consiliul IMM reprezentanti ai mei, ca nu tin minte sa-i fi votat??? De ce nu face mai bine guvernul un impozit mai redus ca procent pentru cei cu salarii mici, cum a promis in campanie, incat oamenii sa ia mai multi bani in mana, de ce tot eu sa platesc mai mult, ca si eu traiesc din 1500/luna, nu-s Coca-Cola sau Microsoft? Daca voi fi obligat sa platesc mai multi bani va trebui sa platesc mai putini oameni, desi nu-mi doresc sa dau oameni afara.
15 ian 18:11
Votează email 1 email
Patron
Si apropo, i-am votat pe astia ca sa nu ma mai jupoaie ca Boc! N-am nimic impotriva ca sa se mareasca salariile, dar nu pe spatele meu, si asa de abia ma tarasc! Exista si alte solutii!
1
EUR
4.8347
RON
12 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H