Consiliul Suprem Electoral refuză solicitarea partidului aflat la putere de a anula voturile al 14.000 de funcţionari civili

Consiliul suprem electoral (YSK) din Turcia a respins o solicitare a partidului aflat la putere de a anula voturile a peste 14.000 de funcţionari civili din Istanbul, a anunţat agenţia de stat Anadolu, relatează dpa.

23 apr. 2019, 20:35
Consiliul Suprem Electoral refuză solicitarea partidului aflat la putere de a anula voturile al 14.000 de funcţionari civili

Totuşi, YSK trebuie încă să decidă asupra principalei solicitări din partea Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), prin care acesta cere o reluare a scrutinului municipal de pe 31 martie de la Istanbul, invocând alegaţii de fraude.

Sâmbătă, formaţiunea AKP a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a înaintat către YSK o listă cu 14.712 de funcţionari civili care au fost concediaţi după tentativa de lovitură de stat din 2016. Partidul a solicitat YSK să anuleze aceste voturi exprimate la Istanbul.

Rezultatul votului este posibil să se fi schimbat în favoarea AKP dacă YSK ar fi aprobat această solicitare, notează dpa, citată de Agerpres.

După o renumărare în principal a voturilor invalidate, principala formaţiune de opoziţie Partidul Republican al Poporului (CHP) a anunţat că Ekrem Imamoglu, candidatul său, a câştigat cursa pentru primăria Istanbulului cu o marjă redusă de circa 14.000 de voturi.

Citeşte şi Decizie-şoc: Partidul lui Erdogan cere anularea scrutinului din Istanbul

Pe 16 aprilie, AKP a solicitat oficial ca YSK să anuleze rezultatele votului de la Istanbul din cauza unor presupuse „nereguli” şi a cerut ca alegerile să fie repetate.

În ziua următoare, consiliul electoral provincial i-a înmânat lui Imamoglu certificatul oficial care atestă câştigarea alegerilor la Istanbul, confirmând victoria lui asupra candidatului AKP Binali Yildirim, fost premier al ţării.

YSK nu a anunţat încă rezultatele finale ale scrutinului, potrivit Agerpres.

YSK a aprobat marţi o altă solicitare a AKP de a investiga peste 40.000 de votanţi, pe lângă membrii comisiei de vot, din cauza unor presupuse nereguli.