Conspiraţia EUROSCEPTICILOR: M5S face alianţă cu UKIP în Parlamentul European

Principalul partid de opoziţie din Italia, Mişcarea 5 Stele (M5S), condusă de actorul Beppe Grillo, a decis joi să-şi unească forţele în Parlamentul European cu euroscepticul britanic Nigel Farage, relatează DPA, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
12 iun. 2014, 20:59
Conspiraţia EUROSCEPTICILOR: M5S face alianţă cu UKIP în Parlamentul European

Decizia a fost luată într-un referendum organizat pe blogul lui Grillo, deschis membrilor M5S. Din cei peste 29.500 de votanţi, 78,1% au spus că vor să facă parte din Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei (EFD), condus de Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), al lui Nigel Farage.

‘Sunt extrem de mulţumit de acest rezultat’, a precizat Farage într-un comunicat. El a promis că va reprezenta ‘o voce sinceră a opoziţiei’ şi a precizat că se aşteaptă să câştige în curând şi alţi aliaţi. ‘Este un proces de solidificare a ceea ce ar trebui să fie un mare grup’, a adăugat el.

În cadrul referendumului organizat de Grillo mai erau disponibile alte două opţiuni: Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), grup dominat de Partidul Conservator britanic, sau neparticiparea la niciun grup paneuropean.

Mai puţin de 12% dintre votanţi au optat pentru nicio alianţă, în timp ce 10% au ales ECR.

Membrilor M5S nu li s-a permis să-şi exprime opinia în privinţa unui acord cu Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, care a fost prezentat de mulţi ca un partener mai de stânga şi mai proeuropean comparativ cu grupurile eurosceptice EFD şi ECR.

Verzii din Italia i-au acuzat pe Grillo şi pe omul său de încredere, Gianroberto Casaleggio, de ‘manipularea’ rezultatelor sondajului, în favoarea unei alianţe cu ‘partidul antieuropean, xenofob şi naţionalist’ al lui Nigel Farage.

La alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, M5S, care se declară antisistem, a obţinut 21% din voturi şi 17 mandate. Formaţiunea a făcut campanie pentru organizarea unui referendum privind apartenenţa la zona euro şi abolirea măsurilor de austeritate din UE.