Conspiraţie sau film SF? Cine sunt oamenii care controlează tot Internetul

Sunt miliarde de utilizatori pe Internet în acest moment și milioane de companii care îl folosesc ca pe o platformă pe care să își promoveze serviciile și produsele. Sunt sute de agenții care păzesc siguranța tuturor, dar numai o mână de oameni controlează cu adevărat Internetul.

10 aug. 2015, 11:17
Conspiraţie sau film SF? Cine sunt oamenii care controlează tot Internetul

Cu toate că am fi tentați să credem că site-urile web există de când lumea și Pământul, este bine de știut că Internetul este o invenție relativ nouă, în ciuda impactului imens pe care a avut-o asupra societății actuale. Sub forma de „world wide web”, el există de numai 26 de ani.

Internetul e controlat de 14 oameni, iar asta nu este o conspiraţie demnă de vreo carte obscură, ci este realitatea. Aceşti 14 oameni sunt sub comanda Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), potrivit Adevarul.

Acest organism este responsabil de legăturile care se creează pe Internet. ICANN este „traducătorul” acestui mediu online. Ia limbajul înţeles de computere, adică adresele numerice unice, şi le traduce în limbajul înţeles de oameni, adică în cuvinte care devin adresele site-urilor şi pe care le scrii în browser şi navighezi către ele. Astfel, dacă cineva ar obţine acces la baza de date a ICANN, ar putea distruge tot www-ul.

În prezent există ceea ce se numeşte phishing, dar trebuia ca omul să dea click pe o adresă falsă. Din centrul ICANN poţi schimba adresele numerice între ele şi trimiţi oamenii spre site-uri false foarte simplu. Tocmai de aceea acest organism are un întreg ritual de securitate şi un număr foarte mic de responsabili. Există „avangarda” de 7 oameni care au cheile Internetului, apoi mai există alţi 7 care au chei de rezervă. În total, o echipă de 14 oameni.

Află totul despre oamenii care controlează tot Internetul