Constanţa: Nave şi marinari militari români participă la exerciţiul multinaţional Sea Breeze 15

Fregata Mărășești și corveta Contraamiral Eustațiu Sebastian, împreună cu o grupă de scafandri EOD și ofițeri de stat major, reprezintă Forțele Navale Române la exercițiul multinațional Sea Breeze 15, organizat în perioada 31 august - 11 septembrie de statele semnatare ale Parteneriatului pentru Pace (PpP) în apele teritoriale ale Ucrainei și în apele internaționale ale Mării Negre.

RomaniaTV.net
01 sept. 2015, 12:16
Constanţa: Nave şi marinari militari români participă la exerciţiul multinaţional Sea Breeze 15

Purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), lt. col. Corneliu Pavel, a declarat în manevre sunt implicați aproximativ 2.500 de militari din Bulgaria, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, România, SUA, Suedia, Turcia și Ucraina, precum și din trei state semnatare ale Parteneriatului pentru Pace.

„Participarea marinarilor militari români la Exercițiul Sea Breeze 15 este cuprinsă în Planul de Activități al Forțelor Navale Române pentru anul 2015 și contribuie la dezvoltarea încrederii între partenerii NATO și țările semnatare ale PpP. De asemenea, implicarea noastră demonstrează faptul că Forțele Navale Române sunt parte activă a inițiativelor de cooperare regională și că pot îndeplini angajamentele asumate de țara noastră în cadrul sistemului de securitate internațională”, se arată în comunicatul SMFN, potrivit Agerpres.

Sea Breeze este un exercițiu întrunit, ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, cu activități și forțe specifice din domeniile navale, aeriene și terestre, cu patru secvențe, fiind înscris în pachetul de măsuri pentru creșterea încrederii și securității în Marea Neagră în conformitate cu conceptul NATO: Immediate Assurance Measures (IAM).

Conform planului de măsuri, în cadrul Exercițiului Sea Breeze 15 se vor desfășura acțiuni atât pe mare cât și pe uscat și în aer. Pe țărm vor avea loc exerciții de desant amfibiu și exerciții de stins incendiu, iar pe mare nouă nave militare, un submarin și cinci aparate de zbor vor executa misiuni de luptă antisubmarin, misiuni de supraveghere a traficului maritim, misiuni de inspecție și control la nave suspecte, misiuni de căutare și salvare naufragiați, precum și exerciții de remorcare a unei nave avariate.

Marți, 1 septembrie, a avut loc deschiderea oficială a Exercițiului Sea reeze 15, exercițiu care se desfășoară sub egida Parteneriatului pentru Pace (Partner for Peace, PfP), program încheiat între ministerele apărării din Ucraina și SUA, în anul 1997. La deschidere au participat primul-ministru ucrainean, ambasadorul SUA în Ucraina, comandantul Flotei a VI-a SUA, ministrul apărării din Ucraina, șeful Forțelor Navale Ucrainene si alți oficiali militari si civili.