Constantin: Am scris conducerii PNL în 28 martie privind funcţionarea ACD, nu am primit un răspuns

Liderul conservator Daniel Constantin a declarat, referitor la anunţul făcut după şedinţa de joi a PC, că este "o stare de regret" privind nefuncţionarea ACD şi că nu ştie de ce această poziţie ar fi surprins pe cineva, el menţionând că a fost trimisă şi o scrisoare PNL la sfârşitul lui martie.

RomaniaTV.net
21 iun. 2013, 10:32
Constantin: Am scris conducerii PNL în 28 martie privind funcţionarea ACD, nu am primit un răspuns

Conducerea Partidului Conservator consideră că protocolul alianţei cu PNL, ACD, nu funcţionează şi a anunţat că pe viitor poziţiile PC sunt ale partidului, care face parte din USL ca partid distinct. Precizările au fost făcute joi de Bogdan Ciucă, el adăugând că nu va fi rupt şi nici denunţat acest protocol.

Ieri (joi – n.r.) a fost o poziţie a domnului Bogdan Ciucă, aşa cum cunoaşteţi Bogdan Ciucă este purtător de cuvânt al Partidului Conservator, iar poziţia pe care a susţinut-o Bogdan Ciucă este practic o constatare, care a fost făcută în Biroul Executiv al Partidului Conservator şi o constatare care pe mine nu m-a surprins şi nu ştiu de ce ar fi surprins pe cineva, pentru că se ştia de foarte mult timp că există o stare de nemulţumire ca să spun aşa. Pentru mine, dacă vreţi, este mai mult un regret al faptului că un proiect politic care se dorea a fi unicul reprezentant al forţelor de dreapta în România, aşa cum a început el, nu funcţionează aşa cum ne-am fi dorit„, a spus Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele PC a adăugat că toate aceste declaraţii „nu au niciun efect asupra USL şi nici din punct de vedere legal asupra ACD„, el argumentând că nu poate fi pus în pericol „un proiect la care românii ţin foarte mult”.

Însă, există această stare … nu a fost o ameninţare, aşa cum s-a spus, nu a fost o nemulţumire, este o stare de regret că nu funcţionează şi de ce spun că nu trebuia să surpindă pe nimeni, pentru că am discutat în nenumărate rânduri cu colegii din PNL aceste lucruri. Mai mult decât atât, am şi trimis o scrisoare către conducerea PNL încă din data de 28 a III-a 2013 în care anunţam că sunt anumite probleme şi că ar fi bine să avem o reuniune de urgenţă să clarificăm toate aceste probleme. Întrucât din 28 a III-a până în prezent nu am primit niciun răspuns, am considerat că într-adevăr … în această scrisoare, noi spuneam că există probleme de funcţionare, de nerespectare a protocolului din ACD şi ar fi bine să remediem aceste probleme. Întrucât nu am primit niciun răspuns, am considerat că acest protocol într-adevăr nu funcţionează şi ca atare…Repet, nu vrem să creăm şi nu a vrem să amplificăm această discuţie, dar pur şi simplu cred că este foarte important şi pentru noi, dar şi pentru PNL ca de acum înainte toate lucrurile să fie discutate de fiecare în numele fiecărui partid„, a continuat el.

Constantin a menţionat că o altă chestiune este legată de faptul că nu există protocol de funcţionare în ACD între PNL şi PC în 28 de judeţe din 41. „Din acest punct de vedere, nu cred că putea să mire pe cineva o astfel de poziţie„, a adăugat el.

Noi aceasta am vrut şi vrem în continuare să rezolvăm aceste probleme de comunicare. Repet, noi am transmis chiar şi scris, cu toate că nu prea este uzual în USL, lucrurile s-au rezolvat altfel decât scris şi cred că se vor rezolva în continuare altfel decât scris pentru că este un proiect prea important. Dar, repet, nu s-a putut avea o discuţie aşezată pe această temă şi din acest motiv am considerat că este bine să ne exprimăm regretul, nu ameninţare, nu nemulţumire, ci regretul şi oarecum să degrevăm şi PNL de o greutate, anume aceea de a discuta, de a semna protocoale de colaborare în atâtea judeţe din ţară cu Partidul Conservator„, a mai spus Constantin.

Liderul PC a fost totodată întrebat dacă au existat unele tensiuni şi în legătură cu numirile în ASF. „Nu, aici este o exagerare. Sigur că şi acolo a contat poziţia pe care au avut-o cei care formează USL, dar este doar un punct foarte mic. Este doar o picătură, dacă vreţi, în pahar, pentru că au fost mai multe probleme despre care nu vreau să discutăm, pentru că nu vreau să punem sub nicio formă sub semnul întrebării un proiect atât de important.

La ASF sigur că ne-am pus şi noi întrebare, şi nu noi, dar cred că şi electoratul şi membrii Partidului Conservator atât câţi sunt ei, şi-au pus întrebarea de ce în acestă formulă extrem de importantă, este o autoritate în care cu toţii ne-am pus încredere şi cu toţii ne-am luat o răspundere, pentru că nu este uşor să îţi asumi ca şi guvernare, ca şi coaliţie de guvernare înfiinţarea unei structuri atât de importante pentru toţi cetăţenii. Ca atare, ne-am pus întrebarea ce de în această structură cineva cu experienţă, poate cea mai importantă experienţă de 17 ani, nu şi-a avut locul. Acesta a fost sensul. Dar, repet, nu acesta este motivul pentru care am avut o poziţie nu de supărare, doar de regret că nu am putut să facem să funcţioneze un proiect politic important„, a precizat el.

Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, a declarat, joi, după şedinţa Biroului Executiv al partidului, că din discuţiile avute privind activitatea în plan local s-a constatat că protocolul cu ACD fizic nu funcţionează.

Protocolul cu ACD fizic nu funcţionează. Nu prea au fost întâlniri în plan local, nici în plan naţional. Asta nu înseamnă că avem o problemă cu USL, USL rămâne în continuare cel mai drag proiect al PC şi credem că este izbânda cea mai puternică a PC, alături de PSD şi PNL. Pentru că întâlnirile acestea nu au prea existat, facem cunoscut că toate poziţiile PC de acum încolo sunt ale PC şi toate poziţiile PNL sunt ale PNL (…) Nu vizăm o rupere, nu vizăm o plecare„, a precizat Ciucă.

El a mai spus că PC face acest anunţ pentru a nu mai fi întrebat de fiecare dată dacă un proiect sau o iniţiativă a PC a fost discutată în ACD.

„Nu am discutat, pentru că nu ne-am întâlnit şi nu funcţionează protocolul fizic, datorită problemelor de guvernare, problemelor locale. Avem o relaţie bună, dar nu funcţionează. Ca urmare, toate poziţiile, declaraţiile politice, interpelările, iniţiativele legislative pe care le prezentăm ca fiind ale PC sunt ale PC şi nu sunt ale ACD, iar PNL are poziţii proprii”, a explicat Bogdan Ciucă.

El a mai spus că preşedintele PC, Daniel Constantin, i-a transmis în urmă cu două luni o adresă liderului PNL Crin Antonescu prin care îi solicita o întâlnire pentru a vedea ce este de făcut. Ciucă a adăugat că în protocolul ACD se precizează că PC şi PNL ar trebui să se întâlnească de două ori pe lună, iar acest lucru nu s-a întâmplat.

El a mai spus că nu este vorba despre un reproş adresat PNL, şi nici o supărare, ci este „o constatare prietenoasă”.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, că nu a prea înţeles scopul declaraţiei făcute de către PC, menţionând că aşteaptă explicaţii de la conducerea acestei formaţiuni şi anunţul lui Bogdan Ciucă nu reprezintă „o tragedie”.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, la rândul său, că nemulţumirile PC privind activitatea ACD se pot lămuri prin discuţii între liderii PNL şi PC, menţionând că relaţiile sunt cel puţin normale, iar conservatorii nu au nicio limitare să candideze pe cont propriu la PE.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta consideră că decizia Partidului Conservator de a-şi prezenta poziţiile ca partid distinct în USL nu va afecta funcţionarea Uniunii, deoarece este normal să existe uneori „mici frecuşuri”, care nu vor influenţa însă stabilitatea USL.

Totdeauna sunt discuţii într-o alianţă, unele mai vizibile, altele mai puţin vizibile, sunt absolut convins că lucrurile vor mege bine„, a spus Ponta.