Constantin, despre taxa pe stâlp: Nu cred că e bine să venim în agricultură cu taxe care împiedică dezvoltarea

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, consideră că agricultura românească a cunoscut o pantă foarte bună şi nu crede că este bine, acum, când acest segment este în creştere, să fie introduse taxe care împiedică dezvoltarea.

29 mai 2014, 09:32
Constantin, despre taxa pe stâlp: Nu cred că e bine să venim în agricultură cu taxe care împiedică dezvoltarea

Daniel Constantin  a menţionat că s-au purtat discuţii cu Ministerul Finanţelor referitoare la taxa pe stâlp, iar lucrurile vor fi corectate în urma unei analize realizate într-un timp foarte scurt. 

„Trebuie specificat un lucru: că taxa pe stâlp nu se adresează persoanelor fizice, ci companiilor. Eu, ca ministru al Agriculturii, sunt preocupat ca acele lucruri pe care le consideraţi şi dumneavoastră nejustificat a fi taxate să nu se mai regăsească în forma finală. Ministerul de Finanţe este mai mult decât deschis, iar primul ministru a spus acest lucru. Prin taxa pe stâlp nu s-a vizat sectorul agricol, ci alte sectoare ale economiei. Sunt convins că, în câteva săptămâni, vom găsi soluţia corectă, astfel încât fermierii să nu fie afectaţi, mai ales că agricultura a cunoscut o pantă foarte bună, şi poate să fie, în acest moment, ceea ce ne dorim, respectiv un motor de creştere economică. Nu cred că este bine ca acum, când suntem în creştere, să venim cu taxe care împiedică dezvoltarea”, a explicat Constantin.

Taxa pe stâlp trebuie plătită până pe 26 mai

„Am avut o discuţie cu Ministerul Finanţelor şi căutăm să identificăm ce probleme sunt pe tema taxei de stâlp. Înţeleg că şi în alte domenii există o astfel de problemă şi se caută soluţia şi să reglăm acolo unde sunt considerate incorecte acele taxe: platformele, gardurile, instalaţiile de irigaţii care au valoare foarte mare şi care generează taxe foarte maro. Toate aceste lucruri vor fi corectate după o analiză care se va face într-un timp foarte scurt”, a spus ministrul Agriculturii.

Taxa pe construcţiile speciale (‘taxa pe stâlp’) reprezintă 1,5% din valoarea activului. Impozitul pe construcţii speciale vizează numai persoanele juridice şi se va aplica pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura vizează companii care deţin astfel de construcţii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantaţiile pomicole şi viticole, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, instituţiile publice, asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial, precum şi clădirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe clădiri conform titlului IX din Codul fiscal.