Constantinescu: Integrarea României în UE nu era posibilă fără aderarea la NATO

Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu a declarat luni, la ceremonia de la Palatul Cotroceni privind aniversarea a zece ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, că integrarea României în Uniunea Europeană nu era posibilă fără aderarea ţării noastre la NATO.
Romania TV
31 mart. 2014, 11:54
Constantinescu: Integrarea României în UE nu era posibilă fără aderarea la NATO

„Integrarea în UE nu era posibilă fără aderarea la NATO, pentru că integrarea în NATO nu însemna numai un proces care privea forţele armate, ci însemna un proces de restructurare completă a instituţiilor statului, a economiei, a societăţii civile”, a spus Constantinescu, citat de Agerpres.

El a ţinut să precizeze că face o confesiune cu privire la proiectul de aderare la NATO şi nu o analiză, arătând că a început să lucreze la acesta chiar în momentul în care a fost ales preşedinte, ocazia ivindu-se odată cu reuniunea de la Lisabona a OSCE.

‘Cu această ocazie s-a ivit prima dată posibilitatea asigurării a ceea ce numim o placă de stabilitate în Europa Centrală, care să fie opusă la ceea ce se întâmpla în Iugoslavia’, a spus Constantinescu, arătând că a fost un moment important, România fiind dată ca exemplu de democratizare şi în privinţa relaţiilor cu minorităţile.

El a indicat că în această perioadă a mandatului său ideea a fost ca mai întâi să existe relaţii sigure cu vecinii.

‘Trilateralele România-Polonia-Ucraina, Ucraina-Moldova-România, România-Bulgaria-Grecia, România-Bulgaria-Turcia au avut acest rol ca să arate că România poate să joace un rol în această acţiune de stabilitate regională’, a spus Emil Constantinescu.

Fostul şef de stat a menţionat că un prim rezultat s-a văzut la Madrid când s-a pus condiţia ca România să adere la NATO în cel de-al doilea val.

El a spus că acordarea României a preşedinţiei Conferinţei NATO – Parteneriatul pentru Pace la a 50-a aniversare Organizaţiei Atlanticului de Nord, de la Washington, a fost un semnal de apreciere a rolului pe care ţara noastră îl juca în asigurarea stabilităţii regionale.

‘Un punct crucial, însă, în care trebuia să ne dovedim hotărârea, a fost momentul în care s-a hotărât intervenţia în Iugoslavia împotriva regimului dictatorial Miloşevici, în condiţiile în care escaladarea conflictului din Kosovo devenise foarte periculoasă. Din acest moment, România a avut o atitudine clară, fără echivoc, pe de o parte, prin acordarea survolului pe teritoriul naţional, dar şi prin atitudinea fermă pe care a avut-o în această ocazie’, a spus Constantinescu.

El a amintit despre momentul în care, după ajungerea la un acord între forţele NATO şi Rusia, Rusia a întreprins o acţiune militară în Iugoslavia. Constantinescu a spus că la acea dată a luat hotărârea ‘unipersonală şi fără a cere aprobarea’ de a le cere ruşilor să anuleze dreptul de survol, invocând o întârziere a avioanelor.

‘Această hotărâre extrem de riscantă avea însă un suport istoric. După secole în care trupele ruseşti trecuseră în România când au vrut, pe unde au vrut şi stând cât au vrut, era pentru prima dată când li se spunea că trebuie să părăsească acest teritoriu în condiţiile fixate de noi’, a spus Constantinescu.
Fostul şef de stat a precizat că primul ministru al Rusiei de la acea dată şi-a cerut scuze pentru că nu se respectase înţelegerea. ‘Aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat Parteneriatul strategic dintre SUA şi România, care a fost lansat la Bucureşti în 1997, de către preşedintele Clinton şi de către mine. Acest Parteneriat strategic plasa România pe o linie importantă – Polonia, Turcia, Israel – pe care se încercase la un moment dat, fără succes, să se plaseze Ucraina. Din acest moment, România a devenit un pilon important strategic, care se opunea unei alte idei, şi anume de creare a unei linii strategice Rusia – Belarus – Ucraina – Iugoslavia. Ce se întâmplă acum în regiune ar trebui să ne facă să ne amintim acest lucru şi să arătam cu adevărat rolul important pe care România l-a jucat în acel moment pentru stabilitate’, a arătat el. Constantinescu a adus un omagiu militarilor, arătând că integrarea în NATO a fost un proces care a implicat o ‘restructurare şi sacrificii’.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile