Constantinescu: Radu Vasile a avut curajul să introducă reforme economice extrem de dure

Fostul preşedinte Emil Constantinescu afirmă că Radu Vasile va rămâne în istorie ca premierul guvernului care a pregătit începerea negocierilor de aderare la UE, el adăugând: "A fost o personalitate umană complexă, în care se întâlneau şi umorul şi sensibilitatea poetului care a fost".

RomaniaTV.net
03 iul. 2013, 11:39
Constantinescu: Radu Vasile a avut curajul să introducă reforme economice extrem de dure

„El a avut curajul să introducă reforme economice extrem de dure, cu un cost social foarte mare, altfel încât în final a trebuit să plătească şi preţul politic pe care toţi liderii îl plătesc în astfel de situaţii grele. Radu Vasile a fost un lider curajos. A avut, în acelaşi timp, optimism şi determinare, dar în acelaşi timp a avut capacitatea de a menţine o atmosferă de lucru”, a arătat Constantinescu.

Fostul preşedinte a subliniat că Radu Vasile a reuşit să menţină o coaliţie de guvernare compusă din partide cu ideologii şi interese diferite până în momentul în care formaţiunile care au avut interese legate de voturi nu l-au mai sprijinit.

„A fost o personalitate umană complexă, în care se întâlneau şi umorul şi sensibilitatea poetului care a fost”, a declarat Emil Constantinescu.

Radu Vasile, în vârstă de 71 de ani, a murit în noaptea de marţi spre miercuri.

Fostul premier ţărănist Radu Vasile suferea de cancer la colon, iar în urmă cu trei ani fusese operat, el tratându-se atat în ţară, cât şi în Isreal.

Radu Vasile a fost prim-ministru în perioada aprilie 1998 şi decembrie 1999, propus de PNŢCD. Radu Vasile a fost senator PD de Argeş în legislatura 2000-2004, iar în 2 februarie 2004 a fost ales vicepreşedinte al Senatului, la propunerea PD, înlocuindu-l pe senatorul Ion Vela.

Cariera sa politică a fost legată de PNŢCD, formaţiune în care a fost secretar general şi membru al Biroului de Conducere.

De asemenea, Radu Vasile a fost profesor la ASE.