Constituţia revizuită: Premierul va avea dreptul să participe la reuniunile CE pe teme economice

Deputaţii şi senatorii din Comisia comună a Parlamentului privind procesul de revizuire a Constituţiei au modificat, luni, Legea fundamentală în sensul clarificării atribuţiilor Guvernului în vederea reprezentării României la reuniunile Uniunii Europene (UE).

RomaniaTV.net
10 iun. 2013, 14:45
Constituţia revizuită: Premierul va avea dreptul să participe la reuniunile CE pe teme economice

Astfel, parlamentarii jurişti au aprobat amendamentul iniţiat de către preşedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Tudor Chiuariu, care prevede completarea articolului 102 din Legea fundamentală cu: ”Guvernul asigură reprezentarea României la reuniunile Uniunii Europene cu excepţia prevederilor prevăzute la art. 91 alin. 2 din Constituţie”.

Acest amendament a fost aprobat cu 16 voturi pentru, două împotrivă şi două abţineri.

Articolul de lege la care se face referire (art. 91, alin. 2) stipulează faptul că una dintre atribuţiile şefului statului este aceea de a reprezenta România la reuniunile Uniunii Europene atunci când sunt în dezbatere teme ce ţin de politica externă sau de cea privind securitatea comună a Uniunii.

Şi această prevedere a fost adăugată luni corpului Constituţiei, tot la sugestia liberalului Tudor Chiuariu, sub următoarea formă: ”Preşedintele reprezintă România la reuniunile Uniunii Europene având ca temă relaţiile externe ale Uniunii Europene, politica de securitate comună, modificarea sau completarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.