Construcţia noului sarcofag de la Cernobîl a început să prindă contur

Noul sarcofag al centralei de la Cernobîl începe să prindă contur. Constructorii au finalizat prima etapă a structurii gigantice, destinată să limiteze urmările celei mai grave catastrofe nucleare din istoria omenirii. Când va fi gata, în 2015, structura va cântări 29.000 de tone şi va măsura 110 metri înălţime. Noul sarcofag va cuprinde în întregimereactorul 4, care a explodat în 1986.

RomaniaTV.net
23 mart. 2014, 13:13
Construcţia noului sarcofag de la Cernobîl a început să prindă contur

Zona cea mai contaminată radioactiv de la Cernobîl se întinde pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei.

Noul sarcofag este asamblat la 250 de metri de reactorul 4, cel care a explodat în 1986. Noua construcţie va fi împinsă deasupra clădirii reactorului, acoperind-o complet.

„Rolul noului sarcofag este să împiedice răspândirea aerosolilor contaminaţi în mediul înconjurător şi să protejeze deopotrivă Ucraina şi ţările europene de contaminarea radioactivă”, a declarat Victor Zalietsky, şeful proiectului.

Când va fi gata, în 2015, structura va cântări aproximativ 29.000 de tone, va avea o deschidere de 257 de metri şi va atinge o înălţime de 110 metri.

Costul total al operaţiunii de decontaminare este estimat la 1,5 miliarde de euro, bani oferiţi de comunitatea internaţională şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Explozia de la Cernobîl a contaminat o mare parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia şi Belarusul, la vremea respectivă membre ale fostei Uniuni Sovietice. Zeci de oameni au murit imediat după accident, iar peste 100.000 au fost evacuaţi. Contaminarea radioactivă a provocat apariţia a mii de cazuri de cancer.