Constructorii tronsonului de autostradă dintre Deva şi Orăştie, notificaţi să oprească excavaţiile

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara a notificat, luni, constructorii tronsonului de autostradă dintre Deva şi Orăştie să oprească lucrările de excavaţii pentru materialele necesare pentru terasament, după ce la sediul instituţiei au fost depuse două contestaţii din partea unor săteni.
Romania TV
12 dec. 2011, 17:47
Constructorii tronsonului de autostradă dintre Deva şi Orăştie, notificaţi să oprească excavaţiile

Directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaş, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că a notificat constructorii, Straco şi Strabag, a cerut oprirea lucrărilor de excavaţii pentru materialele necesare la tronsonul de autostradă dintre Deva şi Orăştie, după ce la sediul instituţiei au fost depuse două contestaţii din partea sătenilor din Banpotoc şi Pricaz, potrivit Mediafax.

Localnicii din Banpotoc au cerut ca pe terenul exploatat pentru materiale de construcţii să fie realizate o bază sportivă şi spaţii verzi, în condiţiile în care în planul de conformare înaintat APM pentru obţinerea avizului de mediu firmele constructoare au prevăzut o zonă de dezvoltare economică. De cealaltă parte, sătenii din Pricaz au reclamat că s-a exploatat prea mult pământ din perimetrul aprobat, motiv pentru care terenul nu ar mai putea fi redat circuitului agricol.

Georgeta Barabaş a spus că lucrările la autostradă vor putea continua, dar constructorii nu vor mai putea prelua materiale de umplere pentru infrastructură din perimetrele Banpotoc şi Pricaz, până când nu vor reface planurile de mediu.

„Oamenii reclamă şi perimetrul de unde s-a excavat până acum, dar şi perimetrul care urmează să se exploateze şi care mâine (marţi – n.r.) este în şedinţa Comisiei de Autorizare Tehnică. Va trebui să revizuim lucrările de refacere a mediului pentru perimetrul pe care să îl alocăm şi să fim mult mai severi pentru perimetrul pentru care se cere acum aviz. Oprim lucrările de excavare a materialelor de umplutură ceea ce însemnă bineînţeles timp mai mult şi cheltuieli mai mari pentru firmele constructoare. Trebuie studii şi bani suplimentari pentru a răspunde solicitărilor comunităţii şi nevoii acesteia de a trăi într-un mediu curat”, a spus Barabaş.

Directorul APM Deva a afirmat că firmele constructoare au respectat planurile iniţiale de mediu aprobate, menţionând însă că legislaţia permite comunităţilor locale să vină cu observaţii referitoare la derularea proiectului în ceea ce priveşte mediul.

În condiţiile în care constructorii nu mai pot folosi materiale din perimetrele Banpotoc şi Turdaş, o soluţie ar putea fi, în opinia directorului APM Hunedoara, alte materiale de umplutură care pot fi găsite pe haldele de zgură de la Hunedoara sau Ghelari. Pentru utilizarea acestor materiale este nevoie de un acord al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNANDR).

Tronsonul Deva – Orăştie, de pe traseul autostrăzii Nădlac – Timişoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Piteşti – Bucureşti – Constanţa, beneficiază de o finanţare în valoare de 177,92 milioane de euro (fără TVA), din care contribuţia Comisiei Europene se ridică la 108,91 milioane de euro, iar cea a Guvernului României este de 69 de milioane de euro, fără TVA. Lungimea tronsonului este de 32,5 kilometri, cu două benzi pe sens. Pe traseu vor fi construite 21 de poduri şi pasaje, cel mai mare fiind podul peste râul Mureş, care va avea o deschidere de 720 de metri.

Termenele de finalizare a lucrărilor sunt august 2012 pentru segmentul Simeria – Orăştie şi februarie 2013 pentru sectorul Deva – Simeria.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cele 5 produse Lidl care intră la promoție de sâmbătă, 10 mai 2025. Au reduceri masive, sunt adorate de români și retailerul german le aduce în magazinele din toată țara
Capital.ro
Cea mai mare greșeală a lui Călin Georgescu. Americanii au dat verdict final: Nu poți nega
Playtech.ro
Euro ajunge la 15 lei? Ce nu știu românii care iau „la mișto” cursul valutar
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
România impune restricții pe internet. Conținutul care va fi strict monitorizat
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Un copil de cinci luni și mama sa, victimele unui accident rutier grav în Brăila! Mașina în care se aflau a fost lovită de o autoutilitară
Cancan.ro
Ce salariu va avea Papa Leon al XIV-lea. Cu cât va fi plătit Suveranul Pontif de către Vatican, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Florin Călinescu a explodat. Ce s-a întâmplat cu marele actor: Ăsta e un coșmar, mizerie umană...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Mulți români obligați să meargă la Poliție până pe 10 iunie. Depășirea termenului atrage amenzi consistente
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia