Consultarea publică privind derularea programului Rabla 2014 s-a finalizat

Consultarea publică privind condițiile de derulare ale programului "Rabla" din acest an s-a încheiat vineri, după zece zile de la postarea documentului oficial pe site-ul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice și al Administrației Fondului pentru Mediu.

14 mart. 2014, 13:58
Consultarea publică privind derularea programului Rabla 2014 s-a finalizat

Potrivit proiectului de ordin, posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani își vor putea achiziționa, în 2014, o mașină nouă prin programul „Rabla” pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic, potrivit Agerpres.

Practic, este pentru prima dată când voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziționarea unui autovehicul nou, la fel ca și anul trecut.

Pentru ediția din acest an, vor fi disponibile 20.000 de tichete, reprezentând un buget total de 140 milioane de lei, iar persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se pot adresa direct producătorilor/dealerilor validați în program, după care își vor putea casa mașina la un colector validat. Ulterior acestei operațiuni, persoanele interesate vor prezenta dealer-ului dovada casării, pentru a cumpăra mașina pre-comandată la prețul de promoție din program.

În vederea stimulării achiziționării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situații: achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziționarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Tichetele alocate pentru persoanele fizice vor fi distribuite pe fiecare județ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflate în evidențele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

La nivelul fiecărui județ vor fi repartizate în mod egal între punctele de lucru, aparținând producătorilor validați și situate în respectiva unitate teritorială.

În cazul persoanelor fizice, sesiunea de finanțare va fi organizată în patru etape, fiecare etapă având o durată de câte 60 de zile.

Astfel, în prima etapă, toate tichetele destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare județ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidențele DRPCIV.

În a doua etapă, tichetele aferente fiecărui județ rămase neutilizate, precum și cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparținând producătorilor validați din respectiva unitate teritorială.

În a treia etapă, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validați din județul respectiv. În această etapă, orice producător validat poate ceda tichetele alocate în favoarea unui alt producător validat, cu obligația de a informa, în prealabil, AFM.

Totodată, în ultima etapă, tichetele rămase se vor împărți în mod egal, între punctele de lucru. Pot participa doar producătorii validați care, în etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate. În cazul în care, la sfârșitul ultimei etape, vor rămâne tichete neutilizate, acestea vor fi anulate.

Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului auto, cunoscut în special sub numele de ‘Rabla’, este unul guvernamental, susținut din fonduri alocate de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Conform AFM, românii au cumpărat, până în prezent, aproape 13.400 de autoturisme noi prin intermediul programului „Rabla 2013”, iar circa 19.900 de mașini mai vechi de zece ani au ajuns la casat. Din numărul total de autovehicule cumpărate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri.

AFM a alocat, în 2013, în primă fază, 135 de milioane de lei pentru 20.000 de tichete „Rabla”. Ulterior, din noiembrie, numărul voucherelor a fost suplimentat cu 3.000 de exemplare.

Datele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor arată că parcul auto național din România ajunsese, la finele anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unități, în creștere cu 4,73% față de aceeași perioadă din 2012.