CONSULTĂRI LA COTROCENI. Klaus Iohannis a discutat cu partidele. Ce propuneri au făcut liderii politici VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, mai bine de şapte ore, a doua rundă de consultări cu partidele parlamentare. Şeful statutului a discutat cu liderii politici propunerile pentru modificarea legilor electorale. Primii care au intrat la discuţii au fost reprezentanţii PSD, care au susţinut reducerea numărului de parlamentari, modificarea votului în străinătate şi simplificarea procedurilor de înfiinţare a partidelor politice. 

28 ian. 2015, 08:03
CONSULTĂRI LA COTROCENI. Klaus Iohannis a discutat cu partidele. Ce propuneri au făcut liderii politici VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat miercuri, la Palatul Cotroceni, cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament cu privire la priorităţile legislative ale următoarei sesiuni parlamentare.

Pe agenda discuţiilor s-au aflat mai buna organizare a votului în străinatate, finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice şi accelerarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentare.

UPDATE 16.00 Preşedintele Klaus Iohannis face declaraţii de presă la ora 19.00. Şeful statului a discutat şi cu delegaţiile UNPR, PC, UDMR, cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi cu PP-DD.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, după consultările de la Cotroceni, că UDMR este de acord cu un sistem electoral mixt, care să respecte reprezentarea proporţională, Parlament bicameral şi un număr de aleşi de 300 de deputaţi şi 100 de senatori.

UPDATE 13.00 Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, în cadrul consultărilor, atât cu PSD cât si cu PNL despre ordonanţa 55 care a permis migraţia aleşilor locali.

Curtea Constituţională a declarat Ordonanţa 55 ca neconstituţională în integralitate. Ca urmare, Parlamentul trebuie să adopte o lege de respingere a Ordonanţei în care să precizeze şi ce se întâmplă cu efectele acestui act normativ, respectiv dacă aleşii care au trecut de la un partid la altul îşi pierd mandatul sau nu.

În ceea ce priveşte sistemul de vot, Klaus Iohannis a propus, potrivit unor surse care au participat la discuţii, schimbarea sistemului de vot pentru „un Parlament mai suplu”, în logica actualei Constituţii, care prevede un legislativ bicameral, şi fără a se referi la o limită numerică precisă, ci la „cea mai eficientă variantă care va rezulta din simulări„, scrie gandul.info

UPDATE 12.00 Vasile Blaga a declarat, la finalul consultărilor, că PNL susţine o nouă lege a finanţării partidelor, un sistem bicameral, dar fără mărirea numărului de parlamentari şi un sistem de vot mixt.

Vasile Blaga a spus că o temă de discuţie a fost şi votul din diaspora: „Noi suntem consecvenţi, PNL, şi considerăm că cetăţenii români, oriunde ar fi în ziua votului, trebuie să poată să şi voteze. Susţinem votul prin corespondenţă. Şi mai mult, învăţând din experienţa campaniei electorale, trebuie să asigurăm posibilitatea să se elimine în totalitate votul multiplu, turismul electoral”.

Vasile Blaga a mai declarat că, în ceea ce priveşte alegerile locale, PNL susţine alegerea primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene, în două tururi, pentru reprezentativitate, iar în privinţa alegerilor generale, trebuie redus semnificativ numărul de parlamentari.

Blaga a mai afirmat că PNL este de de acord cu reînceperea discuțiilor pe revizuirea Constituției, însă a subliniat că liberalii nu doresc ca această temă să blocheze legile care fac parte din noul Cod electoral.

La rândul său, copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat că la consultările cu președintele Klaus Iohannis s-a discutat despre o procedură de urgentare a aprobării solicitărilor venite de la parchete în cazul parlamentarilor, arătând că un astfel de proiect este important pentru recredibilizarea Parlamentului.

UPDATE 11.00. Încep consultările cu PNL. Liberalii sunt reprezentaţi la discuţiile cu şeful statului de cei doi co-preşedinţi, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, dar şi de Cătălin Predoiu, secretarul general Gheorghe Flutur, vicepreşedinţele Mihai Voicu şi preşedintele Ligii Aleşilor Locali ai PNL, Ciprian Dobre.

UPDATE 10.40 Consultările cu PSD s-au încheiat.  Victor Ponta a declarat, la finalul consultărilor, că vor fi „repornite” cele două comisii din Parlament – comisia de modificare a legilor electorale si comisia de revizuire a Constituţiei.

Ponta a precizat că PSD a propus, în cadrul consultărilor, ca alegerile în diaspora să fie organizate de AEP şi, ca soluţie pe temen lung, fie ca e vorba de vot electronic sau vot prin corespondenta, „întocmirea unui registru electoral al românilor care trăiesc în afara graniţelor pentru ca AEP să stie cum se pot organiza alegerile ca să nu mai existe niciun fel de problemă”.

Potrivit lui Ponta, PSD a pledat pentru modificarea Regulamentului celor două Camere, pe modelul Parlamentului European, pornind de la solicitarea presedintelui referitoare la proceduri cat mai rapide privind ridicarea imunităţii parlamentare, astfel încât activitatea Legislativului să fie mai transparentă.

Totodată, Ponta a precizat că PSD susţine modificarea legii finanţării partidelor politice astfel încât „sa avem un model transparent si foarte clar”, dar şi simplificarea procedurilor de înfiinţare a unui partid politic.

„Suntem de acord cu facilitarea regulilor privind înființarea de noi partide politice, să renunțăm la acele condiții dificile cu un număr foarte mare de semnături, cu condiția însă ca acest lucru să nu reflecte mai departe cheltuieli bugetare, adică vrem să fie simplu de înființat partide, dar nu înseamnă că finanțăm de la buget toate aceste partide”, a fost amendamentul lui Ponta.

Ponta a adăugat că PSD, ca şi celelalte partide, susţine în continuare un Parlament bicameral şi reducerea numărului de parlamentari, numărul exact la care se va ajunge urmând să fie reglementat în comisia parlamentară. 

UPDATE 10.00 Au început consultările cu PSD. Din delegaţia PSD fac parte premierul Victor Ponta, preşedintele executiv, Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi senatorul Ioan Chelaru.

CITEŞTE ŞI CONSULTĂRI COTROCENI. Ce va propune PSD la discuţiile cu şeful statului VIDEO

Alături de președintele Iohannis la consultările cu partidele și formațiunile parlamentare sunt prezenți consilierii prezidențiali Dan Mihalache, George Scutaru, Laurențiu-Mihai Ștefan, Elena-Simina Tănăsescu și Mihaela Ciochină.

_______________________________________________________________________________

Președintele Klaus Iohannis a precizat că organizarea consultărilor de miercuri reprezintă începutul reformării instituțiilor publice.

Astfel, trecem la o nouă etapă a dezbaterii, identificării și aplicării soluțiilor, care vizează atingerea obiectivelor propuse pentru o construcție durabilă a democrației românești”, a scris șeful statului pe Facebook.

Calendarul consultărilor de miercuri este următorul: de la ora 10,00 – Partidul Social Democrat; ora 11,00 – Partidul Naţional Liberal; ora 12,00 – Uniunea Naţională pentru Progresul României; ora 14,00 – Partidul Conservator; ora 15,00 – Uniunea Democrată Maghiară din România; ora 16,00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale; ora 17,00 – Partidul Poporului – Dan Diaconescu.

CITEŞTE ŞI Românii din diaspora, scrisoare pentru Klaus Iohannis înainte de consultările cu partidele

Este cea de-a doua rundă rundă de consultări a şefului statului cu partidele şi formaţiunile parlamentare de la preluarea mandatului prezidenţial. Primele consultări au avut loc pe 12 ianuarie şi au vizat încheierea unui acord pentru finanţarea Apărării.