Consulul român din Marsilia: Accidentul de autocar din Franţa nu a fost provocat de o eroare umană

Accidentul de autocar din Franţa, în care un copil a murit, iar alţi 12 oameni au fost grav răniţi nu a fost provocat de o eroare umană, anunţă consulul general al României la Marsilia. Autorităţile române au deschis o anchetă, în paralel cu cea desfăşurată la locul accidentul de autorităţile franceze. Ministerul de Externe a anunţat că majoritatea pasagerilor erau din Suceava şi se întorceau din Spania. Potrivit consulului, românii sunt în drum spre casă.

RomaniaTV.net
03 sept. 2012, 06:54
Consulul român din Marsilia: Accidentul de autocar din Franţa nu a fost provocat de o eroare umană

Accidentul a avut loc pe o autostradă din sud-estul Franţei, după ce o anvelopă a explodat. Autocarul s-a lovit de parapeţii autostrăzii, apoi s-a răsturnat.

Autorităţile franceze au acţionat exemplar. La faţa locului au intervenit mai multe elicoptere şi zeci de ambulanţe. Românii au fost transportaţi la mai multe spitale din regiune.

Accidentul a deschis o celulă de criză la Bucureşti. Autorităţile au anunţat că cei mai mulţi pasageri sunt din judeţul Suceava.

Un autocar efectua o cursă de linie, în care cetăţeni români care veneau din Spania se îndreptau către România. Din păcate, s-a confirmat vestea tragică a decesului unuia dintre cei aflaţi în autocar, un copil de o vârstă foarte fragedă„, a declarat Victor Ponta.

Dintre răniţi, 12 sunt în stare gravă, iar 30 de persoane au suferit leziuni care nu le pun viaţa în pericol.

Pacienţii au fost evacuaţi pe calea aerului şi pe cale terestră la şase spitale. Vom menţine legătura cu autorităţile medicale, cu toate spitalele, pentru a obţine datele medicale şi să urmărim evoluţia lor„, a precizat Raed Arafat, secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii.

Ministerul de Externe a activat două linii telefonice, pentru ca familiile celor implicaţi în accident să poată afla informaţii. Până în prezent, zeci de apeluri au fost primite de la rudele răniţilor. Ministerul şi Consulatul Român de la Marsilia fac acum demersuri pentru repatrierea românilor implicaţi în accident.

Potrivit autorităţilor, autocarul care îi transporta pe români aparţine unei firme din Bistriţa, care îl închiriase unei alte agenţii de turism din Suceava. Premierul Victor Ponta a anunţat că în afara anchetei din Franţa, autorităţile române vor analiza împrejurările şi condiţiile tehnice care au dus la producerea accidentului. Cabinetul preşedintelui Franţei, François Hollande, a transmis un scurt mesaj de solidaritate cu victimele şi de sprijin pentru familiile acestora.

Ancheta presupune verificarea modalităţii în care au fost realizate reviziile tehnice ale acestui vehicul, deoarece potrivit legii, un astfel de vehicul trebuie supus unei revizii tehnice cel puţin o dată la 6 luni. De asemenea, trebuie verificat timpul în care au fost înlocuite anvelopele. Mai mult, vor fi controlate şi actele în baza cărora a fost închiriat acest autocar de la firma din Bistriţa, la cea din Suceava.

Patronul societăţii de transport a fost chemat la Poliţie.