Curentul electric se ieftineşte de la 1 iulie

Consumatorii industriali vor plăti cu 50% mai puţin certificatele verzi de la 1 iulie 2013, scutire la care se adaugă scăderea sumei plătite prin intermediul noii scheme de acordare a certificatelor, măsura fiind aplicabilă consumatorilor care au un consum anual de cel puţin 150 GW, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, marţi, într-o conferinţă de presă.

02 apr. 2013, 11:58
Curentul electric se ieftineşte de la 1 iulie

„Prin noile modificări aduse Legii 220 vor fi scutiţi de la plata certificatelor verzi consumatorii industriali pentru 50% din cantitatea consumată, la un consum de cel puţin 150 GW anual”, a afirmat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

De asemenea, scutirii pentru consumatorii industriali i se adaugă, pentru restul de 50% din cantitatea consumată, reducerea ce reiese din plata numărului de certificate reduse la jumătate, prin noua schemă.

„Este o schemă favorabilă pentru industrie pentru a păstra locurile de muncă şi pentru a nu mai avea probleme cu preţul energiei electrice. Este nevoie să sprijinim marii consumatori. Nu putem risca să plece marii consumatori din România. Trebuie să găsim un echilibru între aceştia şi consumatorii casnici’, a spus Niţă.

Noile prevederi ale Legii 220 presupun suspendarea pentru trei ani şi jumătate a sistemului alocării de certificate verzi pentru producătorii de energie din resurse regenerabilă.

„Legea se referă la suspendarea ei pentru 3 ani şi jumătate, până la 1 ianuarie 2017. Astfel, sistemul de certificate va presupune alocarea unui certificat verde pentru energia eoliană, un certificat pentru hidro, două certificate verzi pentru energia solară. Restul vor fi păstrate într-un coş de ANRE, prin legislaţie secundară. Se va calcula pentru fiecare investitor câte certificate va avea în 2017. Numărul de certificate probabil, în legislaţia secundară, se va prevedea şi pot fi scontate la bancă sau pot fi preluate ca valoare după 1 ianuarie 2017”, a adăugat ministrul delegat pentru Energie.

De asemenea, noile reglementări vizează posibilitatea de încheiere de contracte bilaterale de către producători pentru cei care produc sub 5 MW, fără excepţii şi posibilitatea de preluare a energiei din surse regenerabile din piaţa reglementată de energia electrică.

Noua Lege va fi lansată, de marţi, în dezbatere publică şi va intra în vigoare de la 1 iulie 2013. Va fi aplicată până în 1 ianuarie 2017.

„Legea va fi în dezbatere publică pentru 30 de zile. Aşteptăm ca şi investitorii şi consumatorii să facă propuneri şi să îşi exprime criticile. Am avut discuţii cu consumatorii industriali, cu asociaţiile de consumatori, cu asociaţii de producători de energie. Cei care au investit nu sunt întotdeauna de acord cu propunerile noastre. Astăzi am avut o dezbatere, unii au fost de acord, alţii au considerat că nu este normal să facem acest lucru. Din păcate pentru toţi, este o chestiune care nu se întâmplă numai în România. Am avut discuţii cu miniştrii energiei din Ungaria, Polonia, Marea Britanie. Schema din România este cea mai generoasă”, a adăugat Constantin Niţă.