Consumul de fructe şi legume poate fi un pericol pentru sănătatea noastră. Recomandările autorităţilor

Fructele și legumele reprezintă o alimentație sănătoasă. Numai că testele efectuate recent de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că o persoană care consumă legume sau fructe ingerează până la 10 pesticide diferite, informează România TV. Cel mai des, fructele şi legumele conţin imazalil, un pesticid periculos pentru sănătate

RomaniaTV.net
28 ian. 2020, 07:44
Consumul de fructe şi legume poate fi un pericol pentru sănătatea noastră. Recomandările autorităţilor

Cartoful este leguma cea mai plină de chimicale, iar mărul este cel mai nociv fruct, întrucât cel puţin un tip de pesticide a fost găsit în 98% din mostrele testate.

Potrivit celor de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), cele mai nesigure alimente pentru consum sunt: cartofii, căpşunele, merele, nectarinele, piersicile, ţelina, strugurile, cireşele, spanacul, ardeiul gras, roşiilr, castraveţii. În general, strugurii, roşiile şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide diferite, iar merele, între două şi şase.

Pe de altă parte, alimentele care conţin mai puţine pesticide sunt: avocado, porumb, ananas, varză, mazăre, ceapă, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete şi pepene.

ANSVSA recomandă respectarea mai multor reguli, pentru a scădea cantitatea de pesticide ingerată: fructele şi legumele să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curăţate de coajă pentru a reduce cantitatea de pesticide conţinută.

De asemenea, autorităţile recomandă să fie evitat consumul de fructe şi legume cultivate în extrasezon, pentru că atunci se folosesc cele mai multe substanţe chimice.

Citeşte şi: VEŞTI PROASTE. Vom plăti fiecare pungă în care punem legume sau fructe la supermarket. Un lanţ de magazine a introdus deja regula