Contagiunea: Franţa e cea mai lovită de problemele Italiei

Cu o expunere a sistemului bancar pe Italia de 300 miliarde euro, Franţa este cea mai vulnerabilă dintre ţările AAA din Europa. Franţa se împrumută la cea mai mare diferenţă de dobândă faţă de Germania de la înfiinţarea Zonei euro.

RomaniaTV.net
10 nov. 2011, 13:46
Contagiunea: Franţa e cea mai lovită de problemele Italiei

Capacitatea Franţei de a pune umărul alături de Germania la salvarea euro a fost pusă sub semnul întrebării de către pieţe în ultimele luni. Franţa este cea de-a doua mare economie a Europei şi pare a fi una dintre ţările cu o economie solidă. Însă francezii îşi iau porţia de risc din expunerea pe ţările PIIGS, cea mai importantă în acest moment fiind cea pe Italia, ţară care riscă să intre definitiv pe drumul fără întoarcere.

Sunt două canale prin care Franţa este expusă la criza europeană. Primul, şi cel mai direct pentru statul francez este prin Fondul European de Stabilitatea Financiară. Franţa are a doua cea mai mare contribuţie la EFSF, după Germania, 20,3% sau 158 miliarde de euro. Nivelul garanţiilor pune Franţa în situaţia de a-şi pierde ratingul maxim de investiţii AAA. Guvernul francez a încercat să ia măsuri pentru a preveni această situaţie şi a a anunţat recent noi măsuri de austeritate care să reducă deficitul bugetar.

Însă bugetul statului mai poate fi atacat şi dinspre sistemul bancar. Băncile franceze au expuneri totale de 410 miliarde de dolari pe Italia, conform datelor Băncii Reglementelor Internaţionale de la jumătatea anului, citate de Reuters. Din această sumă, 106,8 miliarde de dolari este expunerea pe datoria suverană, iar alte 44,7 miliarde dolari este reprezentată de expunerea directă pe băncile italiene, în restul sumei fiind cuprinse creditele acordate sectorului privat. Citeşte mai mult pe MONEY.RO