Continuă creşterile salariale pentru bugetari: care sunt categoriile cele mai avantajate

În timp ce România se confruntă cu o inflație galopantă și cu lipsa unei reforme în sectorul bugetar, numeroase proiecte de lege pentru majorări salariale în acest sector bugetar au fost votate deja în parlament ori urmează să fie supuse la vot.
Filip Stan
28 mart. 2023, 13:03
Continuă creşterile salariale pentru bugetari: care sunt categoriile cele mai avantajate

În urmă cu o săptămână, mai mulți parlamentari din PNL au depus un proiect de lege prin care membrii comisiilor locale și județene de fond funciar precum și membrii colectivului de lucru care sprijină comisia județeană ar urma să primească o indemnizație de 10% din salariul primarului ori al prefectului pentru lunile în care se întrunesc.

Liberalii au subliniat în motivația proiectului că membrii comisiilor nu sunt plătiți acum pentru activitatea lor și adaugă că ”având în vedere complexitatea activității și responsabilitatea avută este necesară remunerarea acestora prin stabilirea unei indemnizați lunare, care să reprezinte un stimulent și o recunoaștere a importanței muncii acestora”. În prezent, proiectul se află în comisiile de la Senat, potrivit siteului Ziarulunirea.

De o majorare vor beneficia și câteva mii de angajați de la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (APIA).

Salariile acestora ar urma să crească cu 10-15%, motivarea fiind că angajații se ocupă de proiecte europene importante. Proiectul de lege mai prevede și aplicarea pentru toți angajații acestor instituții de stat a sporurilor pentru condiții periculoase și vătămătoare de muncă, însemnând deci și mai mulți bani. Inițiativa aparține mai multor parlamentari PNL și PSD, fiind adoptat deja de către Senat la finalul anului trecut. Acum proiectul urmează să fie supus la vot final săptămâna aceasta în plenul Camerei Deputaților.

De noi măriri salariale beneficiază și angajații Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care mai nou primesc spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25%. Proiectul de lege a fost votat de către Camera Deputaților în urmă cu două săptămâni, cu 178 de voturi „pentru”, 77 de voturi „contra”, 15 abţineri, iar un deputat nu a votat. USR și AUR au votat împotrivă.

Citeşte şi: Parlamentul se întruneşte luni pentru a vota noul şef AEP, dintre Toni Greblă, Cristian Preda şi Iulia Andreea Băbeanu

Noul spor se adaugă celor două aplicate deja în ANI: spor pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate (15%) și spor pentru condiții vătămătoare. Potrivit USR, la finalul lunii septembrie 2022, președintele ANI avea un salariu de bază brut de 18.720 lei, secretarul general – 15.983 lei, un director general – 18.973 lei, un director – 18.186 lei, iar un șef serviciu – 16.612 lei.

Marțea trecută, 21 martie, USR şi Forţa Dreptei au la sesizat CCR această lege. ”Nicio săptămână fără câte o încercare de creştere a veniturilor pentru câte o instituţie publică. Toate fără nicio logică, fără criterii de performanţă, fără să ştim cât ne costă şi, mai ales, de ce? Această nouă încercare a coaliţiei scumpirilor este neconstituţională şi ne aşteptăm ca CCR să emită o decizie în consecinţă”, a afirma deputatul USR Cristian Seidler.

În noiembrie anul trecut, ministerul Muncii condus de către ministrul Marius Budăi a emis un proiect de ordonanță pentru „majorarea salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%” pentru toți bugetarii care lucrează cu fonduri comunitare. Primarii, președinții de consilii județene, viceprimarii și și vicepreședinții consiliilor județene vor putea primi acest spor, conform proiectului.

Legea a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis pe 3 martie anul acesta.

Creșterile salariale din ultimele luni au loc în contextul în care România este campioana UE în ce privesc angajările la stat. Potrivit unei statistici publicate de către ministerul de Finanțe, numărul salariaților bugetari a crescut deja cu 14.000 față de 2022. În luna ianuarie a acestui an, România avea 1.278.995 de bugetari, cu 14.152 mai mulți față de prima lună a anului trecut.

Conform Eurostat, în 2020 salariile angajaților la stat reprezentau 33,8% din veniturile încasate, față de media europeană de 23,6%.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Ultima dată am mers cu trenul acum 3-4 luni. Am ajuns mai repede decât cu maşina”

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Tragedie în lumea muzicii. Ne-a părăsit cel mai mare cântăreț: A atins milioane de oameni din întreaga lume
Playtech.ro
Anunțul BNR pentru români, o nouă monedă oficială în țara noastră! Cand are loc schimbarea
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un nou reality show la TV. 300.000 de euro puși la bătaie
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Prognoza meteo luni, 12 mai 2025: Meteorologii ANM anunță temperaturi în scădere și precipitații însoțite de descărcări electrice
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cel mai mare actor s-a stins din viață. Toată țara îl plânge: Cea mai curajoasă și mai puternică persoană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
S-au mărit pensiile cu peste 70%. Anunțul anului pentru vârstnici: Act de dreptate făcut seniorilor!
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve