Toni Greblă este noul şef AEP, vot masiv pentru propunerea PSD în Parlament

Actualul prefect al Capitalei, care în trecut a fost parlamentar PSD, a fost votat ca președinte al Autorității Electorale Permanente, funcție pe care o va deține timp de opt ani.

28 mart. 2023, 14:49
Toni Greblă este noul şef AEP, vot masiv pentru propunerea PSD în Parlament

UPDATE: 251 voturi au fost „pentru” numirea lui Toni Greblă la președinția Autorității Electorale Permanente, în urma unei ședințe cu emoții. Prin urmare, fostul parlamentar al PSD ajunge să conducă instituția în preajma unei perioade cu activitate electorală intensă, în condițiile în care în 2024 sunt patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare.

Cristian Preda, adică profesorul universitar susțiinut de USR, a strâns doar 73 de voturi, în timp ce Băbeanu, persoana promovată de AUR, a obținut 37 de voturi.

Parlamentul a decis, pe 7 martie, să prelungească termenul pentru depunerea candidaturilor pentru şefia AEP până pe 17 martie, după ce iniţial în comisii fuseseră validate doar două candidaturi, Toni Greblă şi iulia Andreea Băbeanu, propunerile PSD şi AUR.

Marcel Ciolacu spunea, chestionat dacă a ajuns coaliţia la un consens privind şefia AEP şi când va fi numit preşedintele Autorităţii Electorale Perlamente de către Parlament, că au fost nişte probleme deoarece termenul pentru înscrieri a fost prea scurt.

Întrebat dacă social-democraţii îl mai susţin pe Toni Greblă pentru conducerea acestei instituţii, Ciolacu a replicat: „Toni Greblă a fost audiat în Parlament, a fost trecut, este pe lista de vot. Nu pot să iau un drept al cuiva”.

USR a anunţat că a depus dosarul de candidatură a domnului Cristian Preda, ”candidatură care să facă din AEP o instituţie democratică, aşa cum trebuie să fie instituţia care garantează alegerile într-o ţară europeană”.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Ultima dată am mers cu trenul acum 3-4 luni. Am ajuns mai repede decât cu maşina”

”PSD şi PNL îşi împart România ca pe o pradă, zi de zi. În cazul AEP, sub presiunea opiniei publice şi a USR, au făcut un pas înapoi şi fostul secretar general al Guvernului Dăncilă nu a fost instalat la conducerea acestei instituţii atât de importante. Fac un apel la toate forţele democratice din Parlament, care înţeleg importanţa acestei instituţii şi a unor alegeri asupra cărora să nu planeze niciun fel de suspiciune, să-l susţină pe Cristian Preda pentru funcţia de preşedinte al AEP”, spunea Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR, conform unui comunicat de presă al partidului.

Convocate din nou, comisiile parlamentare juridice i-au avizat favorabil pentru această funcţie pe Toni Greblă, din partea PSD, Iulia Andreea Băbeanu, propunerea AUR şi pe Cristian Preda, propus de USR.

Citeşte şi: George Simion, acuzat de un fost ministru al Apărării că s-a întâlnit în 2011 cu un rezident al FSB