Continuă sau nu Programul Rabla? Greu de răspuns în acest moment, inclusiv de către instituția care gestionează programul, Administrația Fondului pentru Mediu, aflată în subordinea Ministerului Mediului.
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, spunea, marți, că se analizează dacă programele Rabla și Casa Verde Fotovoltaice vor mai continua sau dacă banii alocați acestora vor fi direcționați către programe unde beneficiile vor fi mai mari.
”Noi, în momentul de față, la Ministerul Mediului, am analizat toate programele gestionate de AFM. Avem mai multe scenarii pe care le-am dat pentru fiecare program în parte. Urmează să fie luată o decizie în coaliție, pentru că, anul acesta, suntem într-o situație bugetară nu ideală. Vor trebui să fie luate deciziile, legat de banii aceștia care sunt bani din vânzarea de certificate, deci nu se pot duce decât pe programe care reduc emisiile. Doar că nu doar AFM gestionează proiecte precum celebrul Rabla, de exemplu”, a spus Buzoianu.
În 27 iunie, pe fondul zvonurilor conform cărora programul Rabla ar putea fi suspendat pentru doi ani, premierul Ilie Bolojan a precizat că încă nu s-a luat o decizie. Prim-ministrul spunea că s-a vorbit, la modul general, despre suspendarea temporară a programelor ce se deschid în perioada următoare, pentru a se analiza dacă mai sunt bani pentru continuarea lor.
”Nu este o decizie privind suspendarea pe un anumit timp a unui program sau altul. Dar e adevărat că am discutat să suspendăm programele care se deschid în perioadă următoare pe o perioadă de o lună două până analizăm impactul și dacă avem bani să le susținem”, a spus premierul.
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a organizat săptămâna trecută o întâlnire cu reprezentanții companiilor auto și cei ai asociațiilor industriei auto. Din informațiile transmise profit.ro de către unii dintre participanți, mesajele transmise de ministru cu această ocazie au fost extrem de vagi și nu a existat nicio concluzie legată de Programul Rabla.
Un termen realist pentru o decizie privind Programul Rabla, care a fost avansat în discuția dintre ministrul Mediului și reprezentanții industriei, este de circa două săptămâni. Asta după ce vor fi studiate toate variantele posibile.
Teoretic, Programul Rabla ar putea fi reluat peste câteva săptămâni sau luni, adică în vara sau toamna acestui an, însă nu este deloc improbabil ca acest lucru să se întâmple abia după ce se reușește resuscitarea bugetului de stat, ceea ce înseamnă peste cel puțin un an sau chiar doi.
Potrivit sursei citate, varianta ca unele secțiuni ale Programului Rabla să fie anulate definitiv este tot mai mult luată în calcul. Acest lucru ar însemna fie că dosarele depuse de companii și instituțiile publice vor fi anulate și șterse definitiv, iar etapa pentru persoane fizice se va desfășura în partea a doua a anului, fie se va menține finanțarea pentru companii și nu se va mai derula etapa pentru persoane fizice.
S-a luat în discuție și varianta în care să fie anulată partea de finanțare pentru motoare cu combustie și să fie menținută cea pentru electrice și PHEV, dar această variantă ar nedreptății exact Dacia, cel mai mare producător și cel care ține în spate un procent uriaș de exporturi și de locuri de muncă, scrie aceeași sursă.
Sigur este, la acest moment, că oprirea programului va avea consecințe cât se poate de importante pe mai multe planuri. Impactul în economie ar fi unul uriaș, urmând să fie afectată, logic, în special industria auto, cu efect direct asupra încasărilor bugetare din acest sector (TVA, impozite, alte taxe) și cu efecte secundare asupra companiilor mici, care riscă falimentul din cauza blocajelor.
Continuarea programului ar însemna costuri importante pentru stat, reprezentate de plata subvențiilor, dar care ar fi recuperate ulterior din taxe și impozite și ar permite o repornire a industriei ce se confruntă deja cu un declin major al vânzărilor.
Industria auto din România este formată din cei doi producători de vehicule, Dacia și Ford, cu tot cu furnizorii lor, și din rețeaua de importatori și dealeri, care generează, de asemenea, zeci de mii de locuri de muncă precum și taxe și impozite uriașe. La acest moment, industria a ajuns într-o situație fără precedent, marcată de blocaje, în diferite stadii comerciale, ale unor tranzacții de circa un miliard de euro. Cel mai grav este faptul că uzinele Dacia și Ford mizau din plin pe reluarea Programului Rabla, care a întârziat oricum foarte mult în acest an, provocând scăderi mari ale vânzărilor, care, cel mai probabil, nu vor mai putea fi recuperate.
Dacia, de pildă, marca cea mai vândută pe piața din România, vindea anul trecut, în iunie, aproape 7.000 de autoturisme. Și în lunile următoare volumele vândute s-au apropiat de această valoare. Aproape toate mașinile vândute au fost produse la Mioveni, cu efecte indiscutabile asupra economiei, ele fiind subvenționate aproape în totalitate cu tichetele Rabla. Anul acesta, în luna iunie, Dacia a vândut numai 2.738 de autoturisme, ceea ce înseamnă că au fost cu peste 4.000 de vehicule în minus față de anul trecut, în iunie. Pierderea de circa 80 de milioane de euro nu este singulară, pentru că și în lunile anterioare Dacia a înregistrat scăderi mari, care au însemnat un declin de peste 32 la sută al vânzărilor și, implicit al producției uzinei din Mioveni.
La Craiova, unde se află uzina Ford, situația este și mai complicată, pentru că Ford Otosan, proprietarul uzinei, a investit 500 de milioane de euro pentru a moderniza liniile astfel încât din acest an să înceapă producția primei mașini electrice din România, Ford Puma. De fapt, sunt trei mașini electrice care sunt fabricate acum la Craiova, cu tot cu familia Courier, care așteptau Programul Rabla pentru a fi livrate clienților români. Fabrica produce peste 200.000 de mașini anual, iar din 2025 volumul urmează să crească considerabil cu versiunile electrice. Și în acest caz, producția mașinilor electrice care s-a pierdut până acum prin întârzierea și suspendarea programului se ridică la câteva mii de mașini, care înseamnă un impact major în economie. Cu tot cu mașinile cu motoare mild-hybrid, scăderea vânzărilor Ford din cauza amânării și suspendării Rabla se apropie de 50 de milioane de euro.