Contraatac surpriză al Ucrainei, pe frontul de est. Zelenski: Avem veşti grozave

Ucraina a lansat un contraatac surpriză în nord-estul țării, în regiunea Harkov, lăţind linia frontului şi punând presiune pe armata rusă, care e nevoită să facă față unui contraatac ucrainean şi în sud, în regiunea Herson.

08 sept. 2022, 08:53
Contraatac surpriză al Ucrainei, pe frontul de est. Zelenski: Avem veşti grozave

Liderul pro-rus al autoproclamatei Republici Populare Doneţk a declarat că forţele ucrainene au „înconjurat” Balaklia, un oraş estic de aproximativ 27.000 de locuitori situat între Harkov şi Izju, aflat sub ocupaţie rusă.

Astăzi, forțele ucrainene, după o lungă pregătire cu lovituri de artilerie, au început un asalt asupra oraşului Balaklia”, a anunțat Daniil Bezsonov pe canalul său Telegram. „În prezent, Balaklia este înconjurată și în raza de acțiune a artileriei ucrainene. Toate comunicaţiile sunt întrerupte„, a spus el, adăugând că o ofensivă ucraineană de succes ar amenința forțele ruse în Izium, un oraș important din punct de vedere strategic pe care Rusia îl folosește în ofensiva sa din est. Ucraina.

Filmări, a căror autenticitate nu a fost încă confirmată, apărute ieri pe rețelele de socializare, arată un soldat ucrainean pozând în fața intrării în Balaklia. Analiştii spun că ţinta iniţială a ofensivei din nord-est ar putea fi oraşul Kupiansk, un punct cheie de trafic prin care trece ruta rusă de aprovizionare spre sud.

Citeşte şi Şeful NATO, Jens Stoltenberg, vine cu previziuni sumbre. „Războiul din Ucraina intră într-o fază critică. Vine iarna și va fi greu”

În acelaşi timp, Volodimir Zelenski a confirmat că forțele de la Kiev au recucerit mai multe locuri din regiunea Harkov, fără a oferi detalii. „Săptămâna aceasta avem vești bune din regiunea Harkov”, a spus Zelenskii în discursul său de nopate, difuzat pe rețelele de socializare. Refuzând să le numească, el a vorbit despre „localități în care steagul ucrainean a revenit”.

Zona Harkov a fost parțial ocupată de armata rusă. Orașul cu același nume, al doilea ca mărime din Ucraina, este în mod regulat vizat de bombardamente, dar forțele ruse nu au reușit niciodată să-l captureze.

Citeşte şi Rusia anunţă data în care va organiza referendumuri pentru aderarea la federaţie a teritoriilor ocupate din Ucraina