CONTRACT RECORD pentru salubrizarea şi deszăpezirea Sectorului 5. Cât vor plăti bucureştenii pe curăţenie

Serviciile de salubrizare şi deszăpezire din Sectorul 5 au fost scoase la licitaţie, acestea urmând să fie plătite de administraţia condusă de Daniel Florea, după aproape cinci ani în care curăţenia a fost făcută de firma Romprest printr-un contract plătit de Primăria Capitalei. Potrivit noului contract, salubrizarea şi deszăpezirea Sectorului 5 ar putea costa peste 15,5 milioane de euro, timp de un an. 

03 oct. 2016, 07:19
CONTRACT RECORD pentru salubrizarea şi deszăpezirea Sectorului 5. Cât vor plăti bucureştenii pe curăţenie

Din 2011, fostul primar Marian Vanghelie a refuzat să mai dea bani pentru salubrizare, motivând că nu are bani la buget pentru aşa ceva.

Dupăcinci ani, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a promis încă de la preluarea mandatului că va asigura servicii noi de salubrizare şi deszăpezire, edilul anunţând că poate prioritiza cheltuielile în buget astfel încât să asigure şi costurile pentru curăţenia sectorului.  

Într-un interviu acordat RomaniaTV.net, primarul Florea spunea că intenţionează să preia serviciul de salubrizare de la Primăria Capitalei, începând cu data de 15 septembrie 2016, însă ulterior termenul a fost amânat până pe 15 octombrie 2016, potrivit unei decizii a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. 

Serviciile de salubrizare şi deszăpezire au fost scoase acum la licitaţie de administraţia locală, după aproape cinci ani în care curăţenia Sectorului 5 a fost plătită de Primăria Capitalei, din banii tuturor bucureştenilor din cauză că fostul primar Marian Vanghelie spunea că nu are fonduri la bugetul local. 

Pentru curăţenia şi deszăpezirea Sectorului 5, administraţia condusă de Daniel Florea vrea să plătească acum între 31,882,757.23 (8 milioane euro) şi 70,367,661.41 RON fără TVA (15,5 milioane euro), printr-un acord-cadru cu durata de un an, licitaţia publică urmând să aibă loc pe data de 20 octombrie 2016. 

Astfel, termenul convenit cu municipalitatea pentru preluarea serviciilor de salubrizare va fi depăşit. Dacă vor mai avea loc şi contestaţii la licitaţie, aşa cum se întâmplă frecvent, practic serviciul de curăţenie ar putea ajunge şi mai tîrziu în „curtea” Primăriei Sectorului 5. 

Cum se va face curăţenia în Sectorul 5, după atribuirea contractului de salubrizare

A. Măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice, răzuirea rigolelor, evacuarea depozitelor necontrolate de deșeuri (activitatea de salubrizare stradală).
B.   Curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ (activitatea-deszăpezire și combaterea poleiului).
Activitatea de salubrizare stradală
Operatorul serviciului de salubrizare va desfăşura operațiile de mătura tmanual şi mecanizat, spălat, stropit şi întreţinere a căilor publice, răzuirea rigolelor; colectarea, transportul, sortarea, valorificarea şi eliminarea deşeurilor stradale, cât şi a celor rezultate din depozitări ilegale şi din activităţi de reamenajare şi reabilitare interioarã a locuinţelor/apartamentelor în condiţiile legii, colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public în condiţiile legii, în aria administrativ-teritorială a sectorului 5, stabilită conform contractului.
Operatorul serviciului de salubrizare va întocmi programul pentru serviciul de salubrizare – activitatea de salubrizare stradală conform H.C.G.M.B. nr.119/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare în Municipiul Bucuresti.
Frecvenţa operaţiei de măturat mecanizat va fi de 5 trecere/saptamana ,respectiv 1 treceri pe saptamana minim si 7 treceri pe saptamana , respectiv 3 treceri pe saptamana maxim pentru arterele din Anexa nr.4 la caietul de sarcini. Suprafaţa de lucru este de 2,5 metri de la rigolă.
Frecvenţa operaţiei de măturat manual va fi de 5 trecere/saptamana minim si 7 treceri/saptamana maxim pentru arterele din Anexa nr.1 la caietul de sarcini – se va include şi suprafaţa trotuarelor aferente în suprafaţa de acţiune, şi 1 treceri/săptămâna minim si 3 treceri pe saptamana maxim pentru cele din Anexa nr.2 la caietul de sarcini. Detalii din Caietul de sarcini privind salubrizarea Sectorului 5 pot fi consultate aici. 

Suprafeţele care ar urma să fie salubrizate pe raza Sectorului 5 pot fi consultate în Anexă. 

Citeşte şi ADIO POMANĂ în Sectorul 5. Cât vor plăti bucureştenii pentru serviciul de salubrizare

Recent, Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică un proiect privind iniţierea unui studiu de oportunitate pentru stabilirea soluţiilor de delegare a serviciului de salubrizare.

Conform documentului, municipalitatea intenţiona să delege activităţile de salubrizare stradală, salubrizare menajeră şi serviciul de iarnă (deszăpezire) unei firme private, în următorii opt ani, servicii pentru care locuitorii din Sectorul 5 ar trebui să plătească un tarif care să varieze între 6,38 lei/persoană/lună în primul an şi 9,47 lei/lună/persoană în ultimul an de contract, adică în anul 2024. 

120 milioane euro pentru salubrizarea Sectorului 5 în următorii opt ani

Contractul de delegare a serviciului de salubrizare în Sectorul 5 ar urma să fie încheiat pe o perioadă de opt ani (2017-2024), valoarea totală a acestuia fiind în sumă de 541.869.144 lei fără TVA (aprox. 120 milioane euro). Firma privată căreia îi va fi încredinţat serviciul de salubrizare, în urma unei licitaţii publice deschise, va plăti o redevenţă anuală de numai 53.580 lei. 

DOCUMENTUL privind oportunitatea delegării serviciului de salubrizare în Sectorul 5 poate fi consultat, integral, AICI.

Cine a plătit pentru salubrizarea Sectorului 5, până în prezent

Din 1999 până în 2001, în Sectorul 5 activitatea de salubrizare a fost făcută de REBU. În noiembrie 2001, Consiliul Local a decis ca salubrizarea şi deszăpezirea pe raza sectorui să fie efectuată de Administraţia Domeniului Public Sector 5. Zece ani mai târziu, în 2011, Primăria Sector 5 a spus că nu mai are bani pentru a plăti serviciul de salubrizare şi a cerut Municipalităţii să preia curăţenia. În 13 noiembrie 2012, Primăria Capitalei a atribuit prin negociere directă un contract de aproape 10 milioane de euro pentru salubrizare şi deszăpezire în Sectorul 5 firmei Romprest Service. Primăria condusă atunci de Sorin Oprescu a motivat gestul prin necesitatea încheierii contractului într-un termen scurt. La data de 2 iulie 2014, Municipalitatea a încredinţat companiei Romprest un nou contract de peste 2,4 milioane de euro pentru servicii de salubrizare stradală pentru Sectorul 5. Contractul a fost din nou prelungit la data de 19 decembrie 2014. Potrivit actului adiţional, salubrizarea stradală costa lunar peste 760.000 de euro vara, iar pe timp de iarnă aproape 2,5 milioane de euro. Din nou s-a motivat „situaţia de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute”, de parcă nu s-ar fi ştiut că vine iarna şi Sectorul 5 nu are contract de deszăpezire. Cu toate acestea, Primaria susţine că, „preţul cel mai scăzut” a fost criteriul de selecţie.