Contractul-cadru în medicina de familie. Rodica Tănăsescu: Pacientul are dreptul de asigurat 24 de ore/zi

Perioada de aplicare a Contractului-cadru de asistenţă medicală pentru anii 2013 - 2014 a fost prelungită, astfel că noul proiect pe anii 2014 - 2015 urmează să intre în vigoare de la 1 mai 2014. Potrivit noului Contract-cadru, pacienţii care nu se programează la medicul de familie pentru consultaţie nu ar mai beneficia nici de reţeta compensată, nici de biletul de trimitere. În acest context, preşedintele SNMF, Rodica Tănăsescu, consideră că această problemă ar putea fi rezolvată.

04 apr. 2014, 05:48
Contractul-cadru în medicina de familie. Rodica Tănăsescu: Pacientul are dreptul de asigurat 24 de ore/zi

Perioada de aplicare a Contractului-cadru de asistenţă medicală pentru anii 2013 – 2014 a fost prelungită. Mai exact, termenul până la care se aplică Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 – 2014 se amână până la data de 30 aprilie 2014, inclusiv.

Contractul-cadru în sănătate era valabil, anterior, până la 31 martie 2014. Prelungirea vechiului Contract-cadru în sănătate era necesară, deoarece cel nou, care trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie, se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, până pe data de 7 aprilie.

Aşa cum a fost prevăzut şi până acum în Contractul-cadru, doar 20 de pacienţi programabili la medicul de fa­mi­lie puteau fi consultaţi gratuit şi primeau reţeta sau biletul de trimitere. Ceea ce apare nou în Contractul-cadru pe anii 2014 – 2015 este faptul că restul pacienţilor care nu se programau la medicul de familie nu numai că plătesc consultaţia, dar nu ar mai primi nici reţeta compensată sau gratuită şi nici biletul de trimitere.

„Contractul cadru este o hotărâte de Guvern aplicabilă pentru tot sistemul sanitar din România. Pe baza normelor care o să apară în Monitorul Oficial se face contractul individual între medici şi Casele locale de Asigurări de Sănătate. Aşa a fost şi anul trecut, aveam normă, aveam servicii decontabile pentru pacienţii programabili. Dar pentru pacienţii programabili era o limită a serviciilor de 20 pe zi. Pentru pacienţii care nu doresc să se programeze, aceia îşi plăteau consultaţia cu o sumă mică şi cu chitanţă apoi îşi puteau primi reţeta şi trimiterea. Singura deosebire este că în acest proiect, dar cred că vom rezolva această problemă, este că pacientul care este consultat la cerere (consultaţia la cerere fiind cu plată) nu ar mai putea primi reţetă sau trimitere în contract cu Casa, adică reţeta compensată sau trimiterea gratuită. Pacientul are drepturile lui de asigurat 24 de ore pe zi. Într-adevăr, un serviciu medical la cerere se plăteşte, dar trebuie să poată primi reţeta compensată sau trimitere sau ce are nevoie„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Contractul-cadru pe anii 2014 – 2015 urmează să intre în vigoare de la 1 mai 2014.

Citeşte şi Adrian Pană: Medicul de familie trebuie să aibă suficient timp pentru un act medical de calitate