Contraofensiva din Ucraina după anexare: „Acum este oficial. Dezocuparea regiunii Lugansk a început”. Reacţia lui Putin

Ucraina revendică cuceriri militare în regiunea ucrainană Lugansk. "Mai multe localităţi au fost deja eliberate”, anunţă guvernatorul ucrainean al Luganskului Serghii Gaidai.

05 oct. 2022, 18:01

Ucraina revendică miercuri înaintări în regiunea ucraineană Lugansk (est) – aflată până în prezent aproape în întregime sub controlul Rusiei -, anunţă guvernatorul ucrainean al oblastului Lugansk, Serghii Gaidai, fără să precizeze numele localităţilor recucerite, relatează AFP.

”Acum este oficial. Dezocuparea regiunii Lugansk a început. Mai multe localităţi au fost deja eliberate de (sub) armata rusă”, anunţă într-o înregistrare video postată pe telegram Sergjii Gaidai, fără să spună numele acestor localităţi.

Putin a semnat anexarea și a stabilit noile granițe ale ţării. Rușii susţin că au oprit înaintarea spre Herson a ucrainenilor
”Steagul ucrainean a fost ridicat acolo de către forţele armate ucrainene”, anunţă el. Avansăm mulţumită forţelor noastre armate”, subliniază guvernatorul Luganskului.

Armata din Ucraina a înregistrat în ultimele săptămâni înaintări importante în nordul regiunii Herson (sud) şi a recucerit de la armata rusă aproape întreaga regiune Harkov (nord-est), deschizând calea unei continuări a contra-ofensivei către regiunea Lugansk – un bastin al separatiştilor proruşi instalaţi de Moscova în 2014.

Potrivit unor estimări ucrainene, forţele ruse controlau – în septembrie – 98% din suprafaţa regiunii Lugansk.

Generalii ruşi, ameninţaţi: Scăpaţi de Putin sau vă omorăm unul după altul. CIA avertizează că liderul de la Kremlin este „destul periculos şi nesăbuit”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că ”zeci de localităţi” au fost ”eliberate numai în aceastăî săptămână” în cele patru regiuni ucrainene anexate de către Rusia – Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporijjea.

Omologul său rus Vladimir Putin a promulgat miercuri documnte legislative ale acestei anexări, pe care a efectuat-o în mod oficial vineri.

Putin îşi exprimă speranţa ca situaţia militară în teritoriile ucrainene pe care le-a anexat recent să se ”stabilizeze”

Preşedintele rus Vladimir Putin îşi exprimă miercuri speranţa ca situaţia militară din teritoriile ucrainene pe care le-a anexat recent să se ”stabilizeze”, în pofida dificultăţilor cu care se confruntă trupele ruse, care se retrag din faţa armatei ucrainene, relatează AFP.
”Noi plecăm de la principiul că situaţia se va stabiliza şi că vom putea dezvolta aceste zone în mod paşnic”, declară liderul de la Kremlin într-o reuniune transmisă direct la televiziune.