Contraofensiva lui Zelenski dă roade în Ucraina. Noul comandant al lui Putin confirmă evacuarea civililor din Herson

Generalul rus Surovikin recunoaște că situația este „tensionată” pentru trupele sale din Ucraina chair în regiunile anexate recent de Rusia.

18 oct. 2022, 23:12
Contraofensiva lui Zelenski dă roade în Ucraina. Noul comandant al lui Putin confirmă evacuarea civililor din Herson

Armata rusă a declarat marți că situația de pe teren în Ucraina este „tensionată” pentru trupele sale în fața contraofensivei ucrainene, după mai multe eșecuri majore în est și sud, potrivit AFP și Reuters.

„Situația din zona operațiunii militare speciale poate fi descrisă ca fiind tensionată. Inamicul nu renunță la încercările sale de a ataca pozițiile trupelor rusești”, a declarat generalul Serghei Surovikin, responsabil de operațiunile din Ucraina în ultimele zece zile, la televiziunea rusă de stat Rossia 24.

Republica Moldova vrea să decreteze mobilizare generală dacă războiul din Ucraina se apropie de graniţele ţării
„Regimul ucrainean încearcă să străpungă apărarea noastră, adunându-și „toate rezervele” pentru contraofensivă, a spus el.

Serghei Surovikin, noul comandat numit de Putin

Armata rusă a anunţat, sâmbătă, numirea unui nou comandant pentru „operaţiunea sa militară specială” din Ucraina, după o serie de eşecuri pe teren şi semne de nemulţumire tot mai mare în rândul elitelor cu privire la desfăşurarea conflictului.

„Generalul de armată Serghei Surovikin a fost numit comandant al grupului combinat de trupe în zona operaţiunilor militare speciale” în Ucraina, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Bombardiere ruseşti în Pacific, NATO a ridicat imediat avioanele de luptă
Serghei Surovikin, în vârstă de 55 de ani, este un veteran al războiului civil din Tadjikistan din anii 1990, al celui de-al doilea război din Cecenia din anii 2000 şi al intervenţiei ruse în Siria lansată în 2015. Până atunci, a condus grupul de forţe „Sud” din Ucraina, conform unui raport al ministerului rus din iulie. Numele predecesorului său nu a fost niciodată dezvăluit oficial, dar potrivit presei ruse, acesta a fost generalul Alexander Dvornikov, de asemenea veteran al celui de-al doilea război cecen şi comandant al forţelor ruse din Siria din 2015 până în 2016.

În total 1.162 de localităţi din Ucraina nu au curent electric, în urma unor atacuri ruseşti în ultimele zece zile vizând infrastructuri critice, anunţă Serviciile ucrainene ale Situaţiilor de Urgenţă. Până la 4.000 de localităţi au rămas fără curent începând de la 7 octombrie

Peste 1.100 de localităţi din Ucraina nu aveau electricitate, în urma unor atacuri ruse care au vizat – în ultimele zece zile – infrastructuri critice, anunţă marţi Serviciile ucrainean ale Situaţiilor de Urgenţă, relatează AFP. ”La nora actuală, 1.162 de localităţi (…) rămân fără electricitate”, anunţă un purtător de cuvânt al serviciilor, Oleksandr Horunîi. Până la 4.000 de localităţi au rămas fără curent electric începând de la 7 octombrie, anunţă el.