Contraofensiva lui Zelenski în Crimeea. Baza aeriană militară Belbek, în flăcări FOTO şi VIDEO

Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc, dar se pare că este vorba de un act de sabotaj.

01 oct. 2022, 19:55

Pompierii ruși au intervenit sâmbătă pentru stingerea unui incendiu puternic la baza aeriană militară Belbek din Crimeea, unde oficialii spun că un avion a ieșit de pe pistă și a luat foc, relatează BBC

Mircea Geoană (NATO), reacție după ce Vladimir Putin a anunțat extinderea teritoriului Rusiei: „Acțiunile sale marchează o nouă escaladare în război!” (VIDEO)

Canalul local Vesti Krim a prezentat un clip pe Telegram cu o coloană de fum negru care se ridică în apropierea coastei.

Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, a declarat că „potrivit salvatorilor, un avion la aterizare a ieșit de pe pistă și a luat foc”.

„O situație de urgență la aerodromul Belbek. Potrivit salvatorilor, în timpul aterizării, avionul a ieșit de pe pistă și a luat foc. Acum pompierii lucrează la fața locului. Vă rugăm să rămâneți calmi”, a spus guvernatorul Sevastopolului, potrivit RIA.

Baza militară se află în Sevastopol, în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în 2014. În august, mai multe explozii au zguduit baza militară rusă Saky din Crimeea, iar Ucraina a recunoscut că a lansat un atac aerian.

Putin apropie graniţele Rusiei de România, notifică Parlamentul rus privind anexarea celor patru regiuni ucrainene. Putin: „Ne vom proteja teritoriile folosindu-ne toate forţele” VIDEO LIVE

Nu este prima oară când la această bază aeriană se aud explozii. Cel puțin patru explozii s-au auzit pe 18 august, când guvernatorul Sevastopolului a declarat că forţele antiaeriene ruse au doborât o dronă ucraineană.

Un raport din august al guvernului de la Kiev distribuit intern și care a fost consultat de CNN prin intermediul unui oficial ucrainean arăta că o serie de explozii care a zguduit bazele militare ale rușilor din Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost plănuită de Ucraina.

Potrivit informațiilor din raportul consultat de CNN, o explozia din acea perioadă de la baza aeriană Saki a fost o pierdere dură, dar punctuală, pentru infrastructura militară rusă din peninsula anexată în 2014, iar exploziile care au urmat dovedesc că Ucraina are capacitatea militară de a ataca Crimeea.

Baza sa aeriană Saki din sud-vestul Crimeei, în apropiere de cartierul general al flotei de la Sevastopol, a fost devastată pe 9 august de o serie de explozii care au distrus opt avioane de război, potrivit imaginilor din satelit.

Tot atunci, mai multe explozii au fost auzite la o bază aeriană militară din satul Hvardiiske, în apropiere de Simferopol, în centrul peninsulei Crimeea, potrivit Kommersant.