Contraofensiva lui Zelenski. Ucraina a lovit cu dronele un depozit petrolier de pe teritoriul Rusiei. Reacţie dură a Kremlinului

Kremlinul acuză ucrainenii de atacuri asupra infrastructurii din Rusia. Autoritățile ruse au declarat că au doborât peste noapte două drone ucrainene care vizau infrastructura civilă din sudul Rusiei, pe fondul ofensivei invaziei în Ucraina.

28 feb. 2023, 14:41
Contraofensiva lui Zelenski. Ucraina a lovit cu dronele un depozit petrolier de pe teritoriul Rusiei. Reacţie dură a Kremlinului

Războiul din Ucraina se mută pe teritoriul Rusiei. Serviciile de urgență au stins în cursul nopții un incendiu izbucnit la un depozit petrolier din sudul Rusiei, după ce o dronă a fost observată zburând pe deasupra, a anunțat marți agenția de presă RIA, citată de The Guardian. Incendiul din orașul rusesc Tuapse a fost raportat la ora locală 2.30 și s-a extins pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați înainte de a fi stins, relatează Reuters.

Proteste în Moldova. Noul premier vine în România, iar MApN neagă că a mutat sistemele de apărare antiaeriană spre Chişinău
Ministerul rus al Apărării a acuzat, marți, armata ucraineană că a încercat să efectueze un atac cu drone pe coasta de nord-est a Mării Negre.

„Regimul de la Kiev a încercat să atace cu drone situri de infrastructură civilă în regiunea Krasnodar și în Republica Adygea”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

„Rezervoarele de petrol nu au fost afectate. Nu a existat nicio scurgere de produse petroliere. Nu există răniți”, a declarat Serghei Boyko, care conduce administrația locală. Tuapse se află pe coasta sudică a Rusiei, la aproximativ 240 km la sud-est de peninsula Crimeea. Moscova a raportat incidente sporadice la infrastructura de petrol și gaze din regiunile din apropierea Ucrainei de la începutul războiului, în urmă cu un an. Oficialii ruși au acuzat deseori Kievul că a trimis drone pe teritoriul rusesc.

Potrivit Ministerului Apărării, „unitățile de război radio-electronic ale Forțelor Armate ruse au neutralizat dronele”, care și-au pierdut cursul.

„O dronă a aterizat pe un câmp, cealaltă a deviat de la traseu și nu a avariat infrastructura civilă vizată”, a adăugat comandamentul rus.

Regiunile rusești care se învecinează cu Ucraina, în special Belgorod, Briansk, Kursk și Krasnodar, sunt vizate în mod regulat de atacuri militare ucrainene, adesea efectuate cu drone.

Dezvăluirile unui voluntar român pe frontul din Ucraina: „Nu câştigă nimeni. Pierde toată lumea. E un măcel”

Ucraina nu se află la primul atac asupra unei baze din interiorul Rusiei. La finalul anului trecut, trei soldaţi ruşi au murit în urma unui atac cu drone ucrainene asupra unei baze aeriene cruciale din interiorul teritoriului rus, au anunțat autoritățile ruse. Potrivit Ministerului Apărării, o dronă ucraineană a fost doborâtă pe 26 decembrie, dimineaţa devreme, în apropierea bazei Engels, dar căderea unor resturi a ucis trei soldaţi.

Atacul este al doilea asupra bazei aeriene Engels, situată la aproximativ 500 km de graniţa ucraineană. Baza aeriană Engels din epoca sovietică, numită după filosoful comunist Friedrich Engels, este un loc-cheie pentru operaţiunile forţelor aeriene ruse împotriva Ucrainei şi pentru forţele nucleare strategice ale ţării.