Contraofensiva Ucrainei, armata lui Zelenski a lovit năprasnic regiunea care vrea alipirea de Rusia

Armata ucraineană anunţă ca a atacat poziţii ruseşti în regiunea Herson, după ce noii administratori pro-ruşi au anunţat referenduri pentru aliăpirea la Federaţia Rusă.

10 iun. 2022, 13:11

Armata din Ucraina a anunţat, vineri, că a atacat poziţii ruseşti în regiunea Herson din sudul Ucrainei, o regiune aflată aproape în întregime sub controlul forţelor ruse, unde Kievul se teme că Moscova va organiza în curând un referendum pentru anexarea la Rusia, relatează Le Figaro.

”Forţele noastre aeriene au lovit poziţii ruseşti, locuri în care sunt concentrate echipamente şi personal şi depozite în jurul a cinci localităţi din regiunea Herson”, a anunţat vineri, pe Facebook, personalul general al armatei ucrainene.

Aproape întreaga regiune Herson, inclusiv capitala regională, a fost ocupată de trupele ruse încă din primele zile ale invaziei Moscovei, lansate pe 24 februarie.

Război în Ucraina. Zelenski îl sfidează direct pe Putin, decretul care îl va înfuria pe liderul de la Kremlin

Înconjurată de Marea Neagră şi Marea Azov, această regiune cu o suprafaţă de aproximativ 28.000 de kilometri pătraţi avea peste un milion de locuitori înainte de război.

Unul dintre negociatorii ruşi din delegaţia ucraineană a vorbit săptămâna trecută despre organizarea un potenţial referendum în teritoriile ocupate de ruşi, în vederea anexării, care ar putea avea loc în iulie, proiect denunţat de Kiev.

Rusia a organizat un referendum în Crimeea în 2014, înainte de a anexa peninsula drept consecinţă.

Integrarea regiunii ucrainene Herson în Rusia este în curs de desfăşurare, declară liderul desemnat de Kremlin al regiunii

Integrarea regiunii ucrainene Herson în Rusia este în curs de desfăşurare, a declarat joi liderul desemnat de Kremlin al regiunii, relatează CNN.

”Suntem siguri că Rusia este alături de noi, iar noi suntem alături de Rusia pentru totdeauna”, a spus Vladimir Saldo pe contul de Telegram. ”Integrarea a început şi va continua intens”, a subliniat el. Saldo nu a oferit alte detalii despre ce înseamnă procesul de ”integrare”. Oraşul Herson, din sudul Ucrainei, se află sub controlul forţelor ruse încă din primele zile ale invaziei  Moscovei. Cu toate acestea, armata ucraineană şi-a intensificat în ultimele săptămâni contraatacurile asupra poziţiilor ruseşti din regiune.

Război în Ucraina, lupte grele la Sievierodoneţk. Dmitri Peskov avertizează: „E imposibil să ne izolaţi”
Un oficial de rang înalt al partidului aflat la guvernare Rusia Unită, Andrei Turchak, a vizitat Hersonul săptămâna trecută. ”Simţim că suntem deja alături de Rusia. Există încrederea că într-o familie mare comună toate problemele vor fi rezolvate sistematic şi vom răspunde în mod adecvat tuturor solicitărilor vremii”, a declarat Turchak.

Armata ucraineană a distrus baza din Lugansk a grupului de mercenari Wagner

Armata ucraineană a distrus baza grupului de mercenari Wagner din Lugansk, a anunțat vineri guvernatorul regiunii, Serghei Haidai, citat de The Kyiv Independent.

Serghei Haidai a transmis că forțele armate ale Ucrainei au distrus baza locală a grupului de mercenari Wagner din Kadiivka, oraș din regiunea Luhansk ocupat de ruși. Oficialul ucrainean a mai spus că doar un soldat rus a supraviețuit atacului, fără însă a preciza numărul total al celor uciși.

La finalul lunii februarie, presa britanică dezvăluia că peste 400 de mercenari ruşi operau la Kiev, la ordinele Kremlinului, pentru a-l asasina pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pe membrii guvernului său, cu scopul de a pregăti terenul pentru ca Moscova să preia controlul în Ucraina.