Război în Ucraina. Zelenski îl sfidează direct pe Putin, decretul care îl va înfuria pe liderul de la Kremlin

Zelenski a semnat decretul! Sunt vizaţi Vladimir Putin şi mai mulţi oficiali ruşi de rang înalt, inclusiv premierul rus şi miniştrii cabinetului său.

10 iun. 2022, 12:40
Război în Ucraina. Zelenski îl sfidează direct pe Putin, decretul care îl va înfuria pe liderul de la Kremlin

Ucraina continuă să ia măsuri împotriva oficialilor ruși de la cel mai înalt nivel ca urmare a invaziei care a debutat pe data de 24 februarie și a ajuns deja în cea de-a 107-a zi de război, fapt ce a făcut mii de victime din rândul civililor, între care se află și peste 400 de copii, și a lăsat în ruine sau a produs pagube majore în orașe-cheie, cum ar fi Mariupol, Borodyanka, Bucea și, mai nou, Severodonețk. Drept urmare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat, joi, un decret prin care impune sancțiuni personale împotriva președintelui rus Vladimir Putin, relatează CNN.

Informare NATO: avionul care a intrat în spaţiul aerian al României nu prezenta niciun pericol, de aceea nu a fost oprit

Liderul de la Kiev a anunțat, de asemenea, sancțiuni care îi vizează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe premierul rus Mihail Mișușin și pe adjuncții săi, pe toți miniștrii, dar și pe secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev.

Zelenski trece la contraofensivă. Flota lui Putin, în vizorul super-rachetelor Harpoon, războiul se mută în Marea Neagră

Restricțiile nou introduse includ blocarea activelor, interzicerea intrării în Ucraina și anularea sau suspendarea licențelor și permiselor, potrivit decretului. Din informațiile existente, sancțiunile sunt impuse pe termen nelimitat.

Ucraina are nevoie de o victorie împotriva Rusiei ”pe câmpul de luptă” înaintea oricăror negocieri de pace, declară marţi preşedintele ucrainean Volodimir Putin cotidianului britanic Financial Times (FT), relatează AFP.

”Victoria trebuie să fie, înainte de toate, pe câmpul de luptă”, subliniază şeful statului ucrainean. Volodimir Zelenski subliniază că Ucraina are nevoie de cel puţin ”tot atâtea arme ca ruşii”. ”Pentru moment, nu putem înainta puternic” fără să suferim pierderi mari, subliniază el.Liderul de la Kiev îndeamnă, din nou, aliaţii din Occident ai Ucrainei să-i furnizeze armament suplimentar.

Întrebat ce consideră Ucraina a fi o ”victorie” în acest război, Zelenski răspunde că o revenire la situaţia de dinaintea invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, ar fi ”o victorie provizorie serioasă”, înaintea sfârşitului definitiv al ocupării ţării.

Anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, a fost urmată de un război cu separatişti proruşi, susţinuţi de Moscova, care au preluat controlul asupra unor teritorii vaste în estul Ucrainei, în Donbas, înainte ca Vladimir Putin să lanseze invazia rusă.