Secretele din spatele propagandei: Imagini cu viaţa reală din Coreea de Nord

Coreea de Nord este o ţară a contrastelor, iar imaginea pe care conducerea vrea să o promoveze în afară este foarte diferită de realitatea din interiorul statului.

RomaniaTV.net
04 ian. 2013, 15:26

Kim Jong-un, liderul ţării, continuă politica dusă de tatăl său Kim Jong-il şi alimentează cultul dinastiei Kim, în timp ce locuitorii ţării se confruntă cu sărăcia.

Phenianul, capitala Coreei de Nord, a sărbătorit venirea noului an cu un foc de artificii care să „dea încredere şi speranţă într-un viitor mai bun”.

Kim Jong-un a susţinut un discurs, aceasta fiind pentru prima dată în aproape 20 de ani când liderul s-a adresat naţiunii. Kim Jong-un a făcut apel la eforturi pentru stabilirea păcii în peninsulă şi evitarea confruntărilor cu Sudul. Liderul a declarat că naţiunea ar trebui să trateze problemele economice cu aceeaşi „vigoare” cu care a cucerit spaţiul, scrie www.nknews.org.

Pe 12 decembrie 2012, Coreea de Nord a lansat o rachetă pentru a pune pe orbită un satelit civil de observare terestră, potrivit regimului comunist, dar care constituie un nou test de rachetă balistică, potrivit comunităţii internaţionale, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării.

Coreea de Nord a confirmat, prin intermediul agenţiei de presă oficiale nord-coreene KCNA, că a lansat cu succes o rachetă ce a pus pe orbită un satelit civil.

„Lansarea celei de-a doua versiuni a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 de la centrul spaţial Sohae (…) la 12 decembrie a reuşit” şi „satelitul a intrat pe orbită aşa cum era prevăzut”, a precizat agenţia.

Aceleaşi fraze au fost citite la televiziune de o prezentatoare îmbrăcată în costum tradiţional coreean.

Aşezată în faţa unui ecran care înfăţişa drapelul nord-coreean, prezentatoarea a citit comunicatul oficial cu o voce puternică şi triumfătoare, în cadrul unui „program special”.

Kim Jong-un, în vârstă de aproximativ 30 de ani, i-a succedat tatălui său la conducerea Coreei de Nord, după moartea acestuia, în decembrie 2011.