Contre în coaliţie pe pensiile românilor din 2022. Florin Cîţu atrage atenția asupra costurilor mari cu creşterea acestora. Firea spune că aproape toate măsurile anunţate vor fi cuprinse în bugetul pe anul viitor

Președintele PNL Florin Cîțu a atras atenția în cadrul ședinței BEX al PNL că dacă se cresc necontrolat pensiile vom ajunge la un deficit de 9,5% din PIB. În ce privește Bugetul pentru 2022, șeful PNL susține că trebuie construit ținând cont de Legea plafoanelor și de angajamentele din PNRR. Pe de altă parte, ministrul Gabriela Firea spune că mare parte din măsurile anunţate de guvernanţi vor fi cuprinse în bugetul pe 2022 care ar urma să fie gata înainte de Crăciun.

06 dec. 2021, 13:01
Contre în coaliţie pe pensiile românilor din 2022. Florin Cîţu atrage atenția asupra costurilor mari cu creşterea acestora. Firea spune că aproape toate măsurile anunţate vor fi cuprinse în bugetul pe anul viitor

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat, luni, că se doreşte ca Legea bugetului pentru 2022 să fie adoptată înainte de Crăciun.

„Pe maximum 20-21 decembrie se doreşte a fi votat deja proiectul de buget şi noi până atunci trebuie să fi avut toate aceste dezbateri pe marginea bugetului de stat”, a declarat, luni, Gabriela Firea.

Întrebată dacă toate măsurile anunţate anterior vor fi cuprinse în buget, Gabriela Firea a răspuns: „Mare parte, da. Chiar am discutat şi astăzi”.

Citeşte şi: Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2022 cu pensiile, salariile şi alocaţiile românilor. Ministrul Marius Budăi îi răspunde lui Cristian Ghinea

Declaraţia Gabrielei Firea vine în contextul avertismentului şefului PNL. Fostul premier Florin Cîţu a atras atenția în cadrul ședinței BEX al PNL că dacă se cresc necontrolat pensiile vom ajunge la un deficit de 9,5% din PIB. El a spus că e nevoie de o restructurare din temelii a sistemului de pensii pentru a fi sustenabil.

Citeşte şi: Prima şedinţă a coaliţiei PNL-PSD-UDMR. Se discută Bugetul 2022, certificatul verde şi restricţiile de Sărbători

”Am făcut un calcul rapid cu ceea ce am agreat noi, PNL, pe pensii, şi ce avem acum în buget, şi am atinge foarte rapid acea limită de 9,4 % din PIB. Trebuie să fim foarte atenţi. Putem să ne uităm cum prioritizăm, acea limită în PNRR ia în calcul o reformă a sistemului de pensii. Pe noi ne interesează şi deficitul la pensii să nu crească, pentru că, până la urmă, ne furăm căciula, pentru că pe de o parte creştem pensiile şi pe de alta, creştem deficitul. Trebuie să facem totul sustenabil, astfel încât să putem plăti pensiile”, a spus Florin Cîţu, citat de news.ro.

Preşedintele PNL a afirmat, despre introducerea pensiilor aleşilor locali, de la 1 ianuarie, că impactul bugetar al introducerii acestor pensii ar fi în jur de 600 de milioane de lei, anual şi că astăzi, în şedinţa coaliţiei, se va discuta acest subiect.

Florin Cîţu a precizat că Ministrul Finanţelor Publice trebuie să prezinte liniile bugetului de stat pe 2022 şi se va discuta şi despre legea plafoanelor.

”Din punctul nostru de vedere, ce discutăm ca partid politic, este să vedem dacă vrem să rămînă aceeaşi tyraiectorie a defictului bugetar, care e construit luând în calcul şi reformele, legea pensiilor, România educată”, a afirmat el.

Cîţu a dat asigurări că în noul buget nu vor fi taxe noi.

”Astăzi, în coaliţie primim proiecţia de buget de la Ministerul Finanţelor”, a arătat el.