CONTRE USL-PDL pe devansarea alegerilor parlamentare

Liderul grupului PSD din Cameră, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că există fundament legal pentru organizarea alegerilor parlamentare în 28 octombrie, el precizând că România se află într-un moment excepţional în care trebuie să ia o decizie excepţională în acest sens. În replică, deputatul PDL Gelu Vişan a arătat că USL ar trebui să citească legea fundamentală a statului, care nu permite devansarea datei alegerilor.

RomaniaTV.net
18 iun. 2012, 15:20
CONTRE USL-PDL pe devansarea alegerilor parlamentare

Valeriu Zgonea a precizat că 28 octombrie este o dată foarte bună pentru organizarea parlamentarelor pentru că ar permite să fie depus jurământul noilor parlamentari într-o perioadă optimă, iar noul Guvern să aibă o opinie pe bugetul anului 2013, creându-se şi posibilitatea ca bugetul să vină la Parlament pe 15 octombrie, astfel încât ajustările eventuale să fie făcute de noul Guvern.

În momentul în care jurnaliştii i-au replicat că, în acest moment, Constituţia prevede că noul Parlament nu poate depune jurământul până nu expiră mandatul celui vechi, Zgonea a precizat că Legea fundamentală este făcută pentru români.

„Constituţia e făcută pentru români. Există momente excepţionale din viaţa unui popor în care trebuie să iei decizii excepţionale în interes naţional. Eu cred că ne aflăm în faţa acestei situaţii. Există fundament legal (pentru organziarea parlamentarelor pe 28 octombtie – n.r.) pe care putem să-l argumentăm şi în faţa Curţii Constituţionale”, a susţinut Zgonea.

Deputatul PDL Gelu Vişan a respins însă ideea lansată de Valeriu Zgonea privind posibilitatea organizării alegerilor parlamentare pe 28 octombrie, arătând că USL ar trebui să citească legea fundamentală a statului, care nu permite devansarea datei alegerilor.

„Nu ne lasă Constituţia. Cei de la USL ori citesc Constituţia să vadă că alegerile sunt o dată la patru ani şi eventual pot fi decalate după data împlinirii, în niciun caz nu pot fi decalate. Avem o Constituţie, înţeleg că este facultativă în momentul de faţă pentru USL”, a spus deputatul PDL.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, în 7 iunie, la Târgovişte, că alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc o dată la patru ani, cam la aceeaşi dată, în prima sau în ultima duminică din octombrie, iar acest lucru ar trebui să fie stabilit prin lege.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, declara, recent, că alegerile parlamentare ar trebui organizate în luna octombrie, astfel încât noul Guvern să îşi poată promova în Parlament proiectul de buget cel târziu în luna noiembrie, spunând că speră să ajungă cu PDL la un acord politic în acest sens.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, într-o conferinţă de presă, că democrat-liberalii ar putea participa la o discuţie cu premierul Victor Ponta pe tema datei alegerilor parlamentare „doar pentru a le face cadou textul Constituţiei” reprezentanţilor USL.