Controale în şcolile din România. ISU evaluează riscurile în caz de incendiu, explozie sau cutremur

Haos în şcolile din România. Nimeni nu ştie în acest moment câte instituţii de învăţământ nu au aviz de la pompieri. Directorii nu au actualizat baza de date, iar ministerul le-a dat termen limită o săptămână să clarifice situaţia. Primele informaţii arată că 93% dintre şcoli nu au avizul de la ISU. Instituţiile care nu au autorizaţie ar putea primi una provizorie.

10 nov. 2015, 11:42
Controale în şcolile din România. ISU evaluează riscurile în caz de incendiu, explozie sau cutremur

„Este atât o problemă de coerenţă a reglementărilor, cât şi o problemă de asumare a responsabilităţii. Aceste lucruri trebuie să fie soluţionate în cel mai scurt timp. În acest sens, în prima etapă suntem deja în analiza tuturor reglementărilor pentru a asigura această coerenţă legislativă. (…) Avem tot felul de reglementări care nu sunt întotdeauna coerente. În acelaşi timp, echipe mixte, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) şi vom vedea dacă mai sunt şi alţi factori care trebuie implicaţi în acest proces vor realiza o analiză de risc complexă din perspectiva riscului la incendii, riscului la incendiu şi riscului seismic”, a spus, marţi, premierul interimar.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, marți, că avizele necesare funcționării lipsesc nu numai pentru multe dintre școli, ci și pentru unele universități și instituții publice.

„Având în vedere numărul mare de instituţii care nu au aceste autorizaţii, se impune reglementarea unei situaţii tranzitorii, un fel de autorizare provizorie care să verifice cele mai importante elemente, cum ar fi planul de evacuare din şcoli, dar nu este singurul element pe care îl avem în atenţie, pentru că lucrurile trebuie începute de undeva”, a explicat premierul interimar.

El a participat, marți, la o conferință organizată cu ocazia a 75 de ani de la cutremurul din 1940, ocazie cu care a arătat că o dezbatere despre efectele cutremurelor, evaluarea hazardului seismic, evaluarea riscului la cutremur și reabilitarea seismică a clădirilor este foarte actuală, în contextul tragediei de la Colectiv.

„În condițiile în care după ceea ce știm cu toții că s-a întâmplat există o sensibilizare binevenită în raport cu importanța acestor aspecte”, a mai spus premierul interimar.

Vezi şi: Anunţ-şoc al premierului Sorin Cîmpeanu: Doar 7 la sută din şcoli au autorizaţie de la pompieri