Control la CNADNR: De ce sunt ÎNTÂRZIATE lucrările la construcţia de drumuri naţionale şi autostrăzi

Lucrările de construcţie de drumuri naţionale şi autostrăzile sunt întârziate deoarece firmele de construcţii nu dispun de personal şi utilaje suficiente, pe măsura contractelor, şi lucrează în acelaşi timp pe mai multe şantiere, rezultă dintr-un raport al Corpului de Control al primului-ministru, întocmt în urma unui control la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A (CNADNR).
Romania TV
10 nov. 2012, 12:54
Control la CNADNR: De ce sunt ÎNTÂRZIATE lucrările la construcţia de drumuri naţionale şi autostrăzi

Verificările au fost derulate la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pentru identificarea cauzelor care au determinat întârzieri în execuţia lucrărilor de infrastructură rutieră aflate în derulare, perioada verificată fiind 1 ianuarie 2007-31 august 2012.

În urma analizei a 31 de contracte de lucrări privind reabilitarea/modernizarea şi construirea de drumuri naţionale şi autostrăzi în cadrul cărora au fost înregistrate întârzieri în execuţia lucrărilor, au fost identificate mai multe cauze, precum insuficienta mobilizare pe şantier a firmelor de construcţii.

Astfel, deşi pe hârtie prezentau personal suficient şi utilaje pe măsura lucrărilor angajate, în teren situaţia era cu totul alta, generând întârzieri la reabilitarea la următoarele lucrări:

Reabilitarea DN 6 Alexandria- Craiova. Contract in valoare de 140.651.991,76 RON (fara TVA), incheiat cu SHAPIR STRUCTURES 1991 ltd. Desi lucrarile trebuiau finalizate la 3.5.2013, la sfarsitul lunii iunie 2012 erau executate doar 17,23% din lucrarile contractate

-Reabilitarea  DN 6 Alexandria – Craiova. Contract in valoare de 136.567.609,44 RON (fara TVA), incheiat cu asocierea dintre SC ROMSTRADE SRL, SC EZENTIS INFRAESTRUCTURAS SA si SC EUROCONSTRUCT TRADING 98 SRL. Desi lucrarile trebuiau finalizate la 4.05.2013, la sfarsitul lunii iunie 2012 erau executate doar 13,29% din lucrarile contractate. Potrivit procesului-verbal al sedintei lunare de management nr.12 din data de 30.05.2012 la care au participat reprezentantii CNADNR, ai constructorilor si ai consultantului „Beneficiarul a atras atentia Constructorului asupra faptului ca termenul limita prevazut pentru indeplinirea actiunilor impus prin Instiintarea de Remediere emisa se apropie de final, iar Constructorul nu detine resursele necesare (materiale, personal,combustibil) pentru a inregistra progresul necesar recuperarii intarzierilor acumulate”, iar consultantul a adaugat faptul ca „activitatea pe santier pana la aceasta data a Asociatului SC EUROCONSTRUCT a fost aproape inexistenta”.

– Constructia variantei de ocolire a municipiului Caracal. Contract in valoare de 44.472.173,75 RON (fara TVA), incheiat cu SC ROMSTRADE SRL. Desi data prevazuta pentru finalizarea lucrarilor este de 3.05.2013, la sfarsitul lunii 2012 erau executate doar 5,79% din lucrarile contractate. Cu toata ca, inca de la sfarsitul lunii februarie 201, consultantul a atras atentia asupra faptului ca „progresul fizic inregistrat de catre constructor de la data ultimei intalniri de management este 0, pe parcursul lunii anterioare, nefiind executat nici un tip de lucrare”, iar Beneficiarul a subliniat faptul ca la acel moment se inregistreaza un progres redus in executia lucrarilor si, ca pe „santier nu exista materiale, nu exista personal, organizarea de santier nu este definitivata, situatia nu se remediase nici dupa  doua luni.

– Reabilitarea DN 76. Contract in valoare de 170.868.859,22 RON (fara TVA), incheiat cu SC Construct MOD SRL. Desi data la care lucrarile trebuiau finalizate este 3.10.2013, la sfarsitul lunii mai 2012 erau executate doar 8,51% din lucrarile contractate. Prin  „Instructiunea” din data de 18.08.2011, consultantul a solicitat constructorului inlocuirea personalului cheie care nu avea calificarea sau experienta necesare executarii lucrarilor si angajarea unui „topograf cu experienta pentru a evita neconformitatile suplimentare”, mentionand totodata ca neindeplinirea obligatiilor „privind echipamentele si utilajele declarate in documentele de licitatie” reprezinta „un grav esec contractual”.

Toate aceste contracte, încheiate în perioada 2009-2011, sunt finanţate şi de către Comisia Europeană prin programul POS Transporturi.

O alta cauză majoră a întârzierilor indicată de inspectori este utilizarea de către constructori a aceloraşi utilaje, dar şi a acelaşi personal în cadrul mai multor contracte de lucrări, executate în aceeaşi perioadă de timp. În urma analizei efectuate au fost identificate situaţii în care, în scopul obţinerii contractelor, constructorii au indicat în cadrul unor oferte depuse în proceduri de atribuire diferite faptul că aceleaşi utilaje şi acelaşi personal-cheie vor fi utilizate pentru execuţia unor lucrări de infrastructură rutieră în şantiere diferite, în aceeaşi perioadă de timp.

Astfel, Romstrade a prezentat aceeaşi instalaţie de preparat mixturi asfaltice în două oferte care au stat la baza obţinerii contractelor derulate în aceeaşi perioadă, pentru constructţa variantei ocolitoare a municipiului Caracal şi pentru modernizarea DN 5 Bucureşti- Adunaţii Copăceni. Situaţii asemănătoare au fost constatate şi la firmele Tehnostrade şi Shapir Structures.

Conform situaţiei din august acest an prezentată de CNADNR, unii constructori executau în paralel mai multe lucrări de infrastructură rutieră, respectiv Romstrade avea în derulare 23 de contracte, Spedition UMB – 19 contracte, Straco Grup – 20 de contracte, Tehnostrade -13 contracte, Strabag AG – 6 contracte, SC Strabag SRL – 10 contracte, DELTA ACM 93 – 10 contracte, JV FCC Construccion – 9 contracte şi Astaldi Sp.A – 7 contracte.

Raportul a fost transmis Ministerului Transporturilor şi CNADNR pentru a dispune măsurile necesare faţă de cele constatate.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Comisia Europeană a informat autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv „Transport”, „Regional” şi „Creşterea competitivităţii economice”, România având la dispoziţie două luni pentru remedierea deficienţelor.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că nivelul corecţiilor financiare propuse de Comisia Europeană pentru programul Transport depăşeşte 350 de milioane de euro, fiind vorba de proiectele derulate de CFR SA şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii din străinătate. Documentul care trebuie depus la ANAF neapărat
Playtech.ro
Fotografiile pe care Lavinia Pîirva le-ar vrea şterse de pe internet! Ce făcea în tinereţe, imagini INDECENTE
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! O mare companie face angajări!
Adevarul
Atacuri dure ale lui Edgodan la adresa Israelului: „O amenințare pentru întreaga umanitate”. Netanyahu, un „vampir”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Theo Rose și Anghel Damian trec printr-o perioadă dificilă din viața lor. Ce s-a întâmplat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27 mai 2024
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri, în exclusivitate, la „Follow us!”: „Este șocul vieții noastre”
Capital.ro
Rusia va ATACA România? S-a anunțat în seara aceasta: Și-ar dori
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'