CONTROL LA COTROCENI: ITM Bucureşti ia la puricat diplomele lui Daniel Funeriu

Inspecţia Muncii a înregistrat, luni, sesizarea Ministerului Educaţiei legată de fostul ministru Daniel Funeriu şi a redirecţionat-o către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti, spre soluţionare, informează Mediafax. Sesizarea a fost făcută de către ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, care a afirmat că Funeriu nu şi-a echivalat studiile făcute în Franţa.
Romania TV
25 iun. 2012, 14:57
CONTROL LA COTROCENI: ITM Bucureşti ia la puricat diplomele lui Daniel Funeriu

„Astăzi, 25 iunie 2012, la Inspecţia Muncii a fost înregistrată o sesizare a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, care a fost redirecţionată către Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, spre soluţionare”, se precizează în comunicatul Inspecţiei Muncii.

Sursa citată aminteşte că Legea 108/1999 privind înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii art. 18 lit.c) prevede că „inspectorii de muncă au obligaţia să păstreze confidenţialitatea oricărei reclamaţii care semnalează nerespectarea prevederilor legale în domeniul reglementat de prezenta lege şi să nu dezvăluie conducătorului persoanei juridice şi persoanei fizice sau reprezentantului acestora faptul că inspecţia a fost efectuată ca urmare a unei reclamaţii”.

Petiţia va fi soluţionată în termenele legale prevăzute de Ordonanţa 27/2002.

Anterior, inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii (IM), Dantes Nicolae Bratu, a declarat că nu s-a primit nicio sesizare privind verificarea unui consilier prezidenţial, precizând că, dacă va exista o astfel de solicitare, se vor face verificări doar dacă intră în competenţa IM.

Dantes Nicolae Bratu a spus că instituţia pe care o conduce poate face verificări doar dacă un angajat are contract individual de muncă, în cazul Administraţiei Prezidenţiale urmând a se stabili dacă Daniel Funeriu este angajat în acest fel sau este funcţionar public.

Bratu a precizat că dacă un consilierul prezidenţial este încadrat ca şi funcţionar public, atunci verificarea trebuie făcută de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Inspectorul general de stat a mai spus că dacă la Inspecţia Muncii va primi o sesizare în acest sens şi dacă va ţine de competenţa instituţiei, atunci vor fi făcute verificări.

Ministerul Educaţiei a sesizat Inspecţia Muncii (IM) în legătură cu angajarea fostului ministru Daniel Funeriu, consilier la Administraţia Prezidenţială, întrucât acesta nu are o diplomă de bacalaureat echivalată în România şi nu a echivalat studiile superioare, a anunţat, luni, ministrul Liviu Pop.

Ministrul interimar al Educaţiei a precizat că aşteaptă în acest caz rezultatul Inspecţiei Muncii. „Din punct de vedere al studiilor medii, nu are diplomă de bacalaureat, iar din punct de vedere al studiilor superioare, nu am găsit în arhiva Ministerului niciun document care să arate echivalarea studiilor”, a spus Liviu Pop.

Întrebat dacă Daniel Funeriu nu ar fi avut nevoie de aceste documente şi în calitate de ministru al Educaţiei, Liviu Pop a răspuns: „În calitate de demnitar, nu ar fi avut nevoie de echivalarea acestor studii”.

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu ocupă, din 10 februarie, funcţia de consilier prezidenţial.

Daniel Funeriu a obţinut bacalaureatul în anul 1989, la Lycée International des Pontonniers, din Strasbourg, Franţa, după parcurgerea a 11 clase la Liceul de Filologie-Istorie din Timişoara, secţia de chimie-biologie, şi a clasei a XII-a la Lycée International des Pontonniers, potrivit Ministerului Educaţiei.

Pe perioada liceului, Daniel Funeriu a obţinut mai multe premii naţionale şi internaţionale la olimpiadele de chimie, precum şi premiul II la olimpiada de chimie din Franţa, în anul 1989. În anul 1995, a obţinut, ca şef de promoţie, masterul în chimie organică şi supramoleculară la Universitatea „Louis Pasteur” din Strasbourg, iar în 1999 a devenit doctor în chimie al aceleiaşi universităţi, cu distincţia Magna cum Laude. Conducătorul său de doctorat a fost profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie.

Studiile ministrului Educaţiei au fost recunoscute prin proceduri automate de recunoaştere, în SUA, Japonia şi Germania, unde acesta a ocupat succesiv posturi în institute şi universităţi.

La numirea sa în funcţia de ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu ocupa funcţia de lider al grupului de cercetare de excelenţă „Marie Curie” la Universitatea Tehnică din München, fiind şi investigator principal în cadrul International Graduate School of Science and Engineering.

Ministrul Educaţiei preciza, în 24 mai 2011, că nu şi-a echivalat studiile pentru că funcţia pe care o ocupă şi activităţile pe care le desfăşoară nu necesită acest lucru, apreciind ca nefiresc faptul ca, din funcţia pe care o ocupă să ceară subordonaţilor să-i echivaleze studiile. Funeriu mai spunea că va pune în funcţiune, până la începutul anului universitar, preocedura recunoaşterii automate a studiilor, dacă diploma a fost emisă de o universitate de prestigiu din lume.

Precizările au fost făcute după ce în presă au apărut relatări conform cărora Daniel Funeriu are doar unsprezece clase, conform legii învăţământului din România, în condiţiile în care nu şi-a echivalat diplomele pe care le-a obţinut în străinătate nici după ce a preluat portofoliul Educaţiei.

În iulie 2011, Daniel Funeriu preciza că a luat bacalaureatul din prima sesiune, cu o notă suficient de mare pentru a fi selectat în ruta de studii pentru elite, după ce postul Antena 3 a prezentat un document din care rezulta că ministrul a picat probele scrise şi a primit o a doua şansă la oral.

Potrivit postului de televiziune Antena 3, Daniel Funeriu nu ar fi reuşit să treacă de proba scrisă a bacalaureatului pe care l-a susţinut în 1989, la Strasbourg, dar ar fi primit o a doua şansă la examenul oral. Postul de televiziune, care preciza că are datele de la un telespectator, a prezentat şi un tabel în care apărea numele lui Petru Daniel Funeriu, iar în dreptul acestuia era menţiunea „passe second groupe”.

Daniel Funeriu preciza că lista prezentată de postul de televiziune, pe care era trecut şi numele său, conţine numele unor elevi care au susţinut bacalaureatul în 2011, nu în 1989. Ministrul a adăugat că numele său a fost inserat printre alte nume, iar două nume au fost şterse din această listă.

Anterior, Daniel Funeriu declara, într-un interviu pentru „Gândul”, că a dat bacalaureatul în 1989, la Strasbourg, unde copiatul a fost exclus, obţinând note „foarte, foarte mari la matematică şi fizică”, având cea mai mare medie de absolvire din liceu, împreună cu un alt coleg.

DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Video șoc cu momentul accidentului teribil de pe centura Bucureștiului
Capital.ro
Călin Georgescu fuge din România?! Adevărul despre boala de care suferă. A recunoscut
Playtech.ro
Limba cu cele mai multe cuvinte din lume: nu e vorba nici chineză, nici de germană
DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
BNR, avertisment pentru români. Urmează luni înfiorătoare
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Scene apocaliptice după furtunile care au făcut prăpăd în România. Un acoperiș a fost smuls de pe un bloc, în Deva
Cancan.ro
BREAKING | Preotul Ioan Mihai Măriuța, de la Gugești, a murit la doar 35 de ani
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
O nouă declarație de război! Germania acuză China că a fost atacată
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă