CONTROL LA COTROCENI. Ministrul Educaţiei a dispus o anchetă în cazul lui Daniel Funeriu

Ministrul Interimar al Educaţiei, Liviu Pop, cere o anchetă în cazul consilierului prezidenţial, Daniel Funeriu, în legătură cu angajarea acestuia la Administraţia Prezidenţială, având în vedere că nu are o diplomă de bacalaureat echivalată în România şi nici studiile superioare echivalate.

RomaniaTV.net
25 iun. 2012, 06:39
CONTROL LA COTROCENI. Ministrul Educaţiei a dispus o anchetă în cazul lui Daniel Funeriu

Am solicitat Inspecţiei Muncii să verifice Administraţia Prezidenţială pentru a vedea cum este încadrat consilierul prezidenţial pe probleme de educaţie pentru că am descoperit că din punct de vedere al studiilor medii, nu are diplomă de bacalaureat, iar din punct de vedere al studiilor superioare, nu am găsit în arhiva Ministerului niciun document care să arate echivalarea studiilor„, a declarat, luni, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop.

Întrebat dacă Daniel Funeriu nu ar fi avut nevoie de aceste documente şi în calitate de ministru al Educaţiei, Liviu Pop a răspuns: „În calitate de demnitar, nu ar fi avut nevoie de echivalarea acestor studii”.

Liviu Pop a explicat că a luat la cunoştinţă problemele încă de săptămâna trecută, dar că abia acum s-a demarat procedura de anchetă împotriva lui Daniel Funeriu. Dacă se va dovedi că e adevărat, ministrul spune că se va depune plângere penală împotriva fostului ministru.

Ministrul a mai spus că în arhiva Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nu au fost găsite mai multe ordine de ministru, între care şi unul din 2010, privind echivalarea unei diplome de doctorat a unui profesor, în cazul căruia se fac verificări.

Daniel Funeriu a obţinut bacalaureatul în anul 1989, la Lycée International des Pontonniers, din Strasbourg, Franţa, după parcurgerea a 11 clase la Liceul de Filologie-Istorie din Timişoara, secţia de chimie-biologie, şi a clasei a XII-a la Lycée International des Pontonniers, potrivit Ministerului Educaţiei, citat de Mediafax.

Pe perioada liceului, Daniel Funeriu a obţinut mai multe premii naţionale şi internaţionale la olimpiadele de chimie, precum şi premiul II la olimpiada de chimie din Franţa, în anul 1989. În anul 1995, a obţinut, ca şef de promoţie, masterul în chimie organică şi supramoleculară la Universitatea „Louis Pasteur” din Strasbourg, iar în 1999 a devenit doctor în chimie al aceleiaşi universităţi, cu distincţia Magna cum Laude. Conducătorul său de doctorat a fost profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie.

Studiile ministrului Educaţiei au fost recunoscute prin proceduri automate de recunoaştere, în SUA, Japonia şi Germania, unde acesta a ocupat succesiv posturi în institute şi universităţi.

La numirea sa în funcţia de ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu ocupa funcţia de lider al grupului de cercetare de excelenţă „Marie Curie” la Universitatea Tehnică din München, fiind şi investigator principal în cadrul International Graduate School of Science and Engineering.

Ministrul Educaţiei preciza, în 24 mai 2011, că nu şi-a echivalat studiile pentru că funcţia pe care o ocupă şi activităţile pe care le desfăşoară nu necesită acest lucru, apreciind ca nefiresc faptul ca, din funcţia pe care o ocupă să ceară subordonaţilor să-i echivaleze studiile. Funeriu mai spunea că va pune în funcţiune, până la începutul anului universitar, preocedura recunoaşterii automate a studiilor, dacă diploma a fost emisă de o universitate de prestigiu din lume.

Precizările au fost făcute după ce în presă au apărut relatări conform cărora Daniel Funeriu are doar unsprezece clase, conform legii învăţământului din România, în condiţiile în care nu şi-a echivalat diplomele pe care le-a obţinut în străinătate nici după ce a preluat portofoliul Educaţiei.