Controverse vestimentare la Globurile de Aur. Actriţe celebre au purtat ţinute negre pentru a protesta împotriva violenţelor sexuale

Pentru a protesta împotriva violenţelor sexuale şi a-şi manifesta solidaritatea cu victimele agresorilor sexuali de la Hollywood, actriţe precum Jessica Chastain, Emma Stone sau Meryl Streep şi-au manifestat intenţia de a abandona paietele şi culorile strălucitoare pentru a se îmbrăca în negru la ceremonia de decernare a Globurilor de Aur de duminică, informează AFP.

RomaniaTV.net
05 ian. 2018, 09:32
Controverse vestimentare la Globurile de Aur. Actriţe celebre au purtat ţinute negre pentru a protesta împotriva violenţelor sexuale

Vedetele masculine au promis să le imite în semn de solidaritate aşa cum a făcut Dwayne Johnson, supranumit ”The Rock”, atrăgând ironiile celor care ştiu că smochingul în culoarea abanosului este deja ţinuta preferată la ceremoniile hollywoodiene.

”Nu cumva cea mai mare parte dintre bărbaţii care asistă la Globuri se îmbracă deja în negru?”, se întreabă site-ul mic.com.

Este adevărat că Dwayne Johnson, la fel ca şi Donald Glover sau Alan Cummings îşi asumă câteodată pariuri vestimentare îndrăzneţe (ţinute din catifea bordo sau culoarea pielii, veste cu paiete…), dar de cele mai multe ori ţinuta standard este compusă dintr-un costum negru cu cămaşă albă personalizată cu cel mult cu o cravată în culori sumbre sau un papion negru.

Unii stilişti îşi iau misiunea prea în serios: Ilaria Urbinati, care răspunde de vestimentaţia unor actori precum ”The Rock”, Armie Hammer sau Liev Schreiber, scrie pe Instagram: ”… pentru că toată lumea mă întreabă… Da, bărbaţii vor fi solidari cu femeile în ceea ce priveşte iniţiativa de a se îmbrăca în negru pentru a protesta împotriva violenţelor sexuale în cadrul ceremoniei de la Globurile de Aur”.

Alţi stilişti recomandă purtarea unei insigne sau a unei panglici. Stilistul newyorkez Michael Fisher, care răspunde de vestimentaţia lui Hugh Jackman, a anunţat că cei care îi sunt clienţi vor purta costume în culori închise ”cu batiste negre la buzunare”.

Sunt şi voci care ironizează toate aceste declaraţii serioase.

”Mă simt atât de motivată de bărbaţii care vor purta negru la Globurile de Aur, un eveniment la care în mod obişnuit purtau costume negre. Este parte din tradiţia bărbătească de a face cât mai puţin efort posibil, dar să se aştepte la laude”, ironizează de asemenea Erin Gloria Ryan în publicaţia The Daily Beast.

Alţii se opun pur şi simplu acestei iniţiative: ”dragi actriţe, va rog purtaţi culori vii pentru a vă glorifica puterea, nu negru pentru a-i jeli pe agresori. Nu merită.”, a scris pe Twitter producătoarea Elisabeth Sereda.

Jenny Cooney, membra Asociaţiei presei străine de la Hollywood (HFPA), organizatoarea Globurilor de Aur, se întreabă de asemenea: ”de ce femeile să nu aibă o atitudine mândră în culori vii pentru a arăta că nu putem fi îngenuncheate?”.

Actriţa Rose McGowan, care îl acuză pe Harvey Weinstein de viol, este şi mai critică: ”actriţe ca Meryl Streep, care au lucrat fericite cu monstrul-porc, vor purta negru la gala Globurile de Aur, într-un protest tăcut. Tăcerea voastră este problema. Sunteţi dispuse să primiţi un premiu fals, iar asta nu va duce la schimbare”.